Sådan har vi beregnet næringsindholdet
Nettet er fyldt med opskrifter med fejlramte næringsberegninger, som giver et helt forkert billede af rettens næringsindhold. Vi har udviklet et system, der giver mere pålidelige næringsberegninger baseret på data fra flere forskellige kilder.
Data fra flere forskellige kilder
Når man skal beregne næringsindholdet for en opskrift, kræver det naturligvis, at man kender næringsindholdet for hver enkelt ingrediens i opskriften. Vi har brugt hundredevis af timer på at indsamle næringsdata for mere end 1.000 forskellige ingredienser.
Vi forsøger så vidt muligt altid at finde minimum 3 forskellige kilder (f.eks. 3 forskellige mærker af parmesanost), og så sammenligner vi deres data. Hvis de forskellige kilder har nogenlunde samme data, tager vi et gennemsnit. Hvis tallene derimod varierer meget, forsøger vi at finde flere kilder. I nogle tilfælde tjekker vi også op imod tallene i DTU Fødevareinstituttets offentlige fødevaredatabase og i FoodData Central, som er det amerikanske landbrugsministeriums officielle fødevaredatabase.
Ingrediensernes vægt
Næringsindholdet for de forskellige ingredienser er angivet pr. 100 gram, men i opskrifterne bruges der ofte andre måleenheder (f.eks. 4 gulerødder, 3 spsk olie eller 2 dl hvedemel). Vi har derfor indsamlet data for forholdet mellem de forskellige måleenheder - for hver ingrediens. F.eks. hvor mange gram en gulerod vejer, eller hvad 1 dl hvedemel svarer til i gram. Det er de samme data vi bruger til at omregne gram til dl i vores smarte måleenheds-omregner.
Potentielle fejlkilder
Vi tør godt sige, at vores næringsberegninger er mere pålidelige end dem, du kan finde på mange andre hjemmesider. Når det er sagt, er det dog vigtigt at huske, at der stadig er potentielle fejlkilder. F.eks. kan der være forskel på størrelsen af et blomkålshoved. I vores beregninger tager vi udgangspunkt i, hvad et gennemsnitligt blomkålshoved vejer, men hvis du i stedet bruger et stort eller et lille blomkålshoved, kan det naturligvis have betydning for næringsberegningen.
De fleste af de ingredienser, der varierer meget i størrelse (typisk grøntsager som f.eks. blomkål, gulerødder og løg), er dog sjældent de største bidragsydere til næringsindholdet i en opskrift. Med andre ord har det typisk ikke den store betydning for opskriftens samlede næringsindhold, om der er brugt et stort eller et lille blomkålshoved - det er andre ingredienser som f.eks. kød, olie, mel osv. der fylder mest i regnskabet.
Næringsindhold pr. person eller pr. 100 gram
Ved de fleste af vores opskrifter, er næringsindholdet angivet pr. person og for hele opskriften. Ved nogle opskrifter er der desuden angivet næringsindhold pr. 100 gram. Dette gør vi dog kun, hvis vi har pålidelige tal for dette - f.eks. ved at have vejet retten EFTER tilberedning, eller hvis der er tale om en ret, der ikke skal tilberedes på måde, der gør at der fordamper væske.