Flæskesteg
Den sprøde svær er flæskestegens alfa og omega. Gør dig umage med at ridse og salte sværen, så kan det næsten ikke gå galt. Alletiders traditionelle favorit, naturligvis serveret med en god sovs. Skøn til jul og middage med gæster året rundt.
Ingredienser
til 6 personer- 1 1⁄2 kg svinekam (med svær)
- 1 spsk groft salt
- 3 laurbærblade
- 2 1⁄2 skalotteløg
- 5 1⁄2 dl bouillon
- 5 1⁄2 dl sky + evt. vand
- ca. 1 1⁄4 spsk mel
- 1⁄2 dl vand
- salt
- peber
- evt. kulør
Rids sværen helt ned til kødet (men rids ikke kødet). Lav ridsene med ca. 1,5 cm imellem. Gnub sværen grundigt med salt, så det kommer ned i alle revnerne. Kom også laurbærblade i revnerne, hvis du ønsker.
Sæt flæskestegen på en rist. Sørg for at den ligger så plant som muligt – evt. kan du lægge noget sølvpapir under, for at få den til at ligge lige.
Skær skalotteløgene i kvarte. Kom skalotteløg og bouillon i en bradepande. Placer risten med stegen i midten af ovnen (stadig uopvarmet) og stil bradepanden under.
Tænd ovnen og lad flæskestegen stege i omtrent 1,5 time ved 200 grader. Brug et stegetermometer til at tjekke om den er færdigstegt. Det skal stå på 65°C.
Tag den ud af ovnen og gem skyen fra bradepanden.
Tjek om sværen er sprød. Hvis ikke, kan du sætte stegen i ovnen igen på grillprogram i 5-15 minutter ved 250°C.
Derpå skal stegen stå i omtrent 20 minutter uden tildækning. Tjek igen med stegetermometret; det skulle nu vise ca. 70°C.
Lav sovsen imens:
Hæld skyen gennem en si over i en gryde. Lad det hvile i et par minutter og skil det overskydende fedt fra.
Tænd for blusset og lad skyen koge op. Miks mel og vand til en jævning og bland det i skyen.
Krydr med salt og peber efter smag. Tilsæt evt. kulør. Lad sovsen koge i yderligere et par minutter.
Skær flæskestegen for: Tag sværen fra og uddel den for sig selv. Skær kødet i skiver på ca. ½ cm.
Stegen er klar til servering!
Tip:
Brug resterne af flæskestegen i en lækker sandwich med rødkål, syltede agurker og den her dressing der passer perfekt til flæskestegssandwich.