Gravad laks
Denne skønne opskrift på gravad laks er virkelig nem, og så kræver den kun 5 ingredienser. Laksen marinerer i en skøn blanding af salt, sukker, peber og frisk dild, og efter to dage kan den skæres i tynde skiver og serveres.
Ingredienser
til 8 personer- 1 tsk hvidt peberkorn
- 2 spsk groft salt
- 3 spsk sukker
- 2 laksefileter (ferske)
- 2 bdt dild
Find først en passende form til fisken – f.eks. en gratinform eller en flad skål. Knus peberkornene i morteren eller en flad skål. Bland med det grove salt og sukkeret.
Mærk begge laksefileter efter med fingerspidserne. Træk benene ud med en pincet. Drys salt-sukker-peberblanding på begge sider af fileterne.
Den ene af laksefileterne lægges med skindet nedad i formen.
Skyl dilden kort, ryst den tør og hak den fint. Fordel to tredjedele af dilden på laksefileten i formen. Læg så den anden laksefilet ovenpå med skindsiden opad. Drys resten af dilden over.
Læg sølvpapir hen over fisken. Læg et træbræt hen over for at give tyngde – det er bedst med et par konservesdåser ovenpå. Sæt det i køleskabet, og lad det stå der i to dage. Hver dag vendes laksen 1-2 gange i formen, så begge fileter prøver at ligge nederst og trække godt i marinaden.
Det var så det! Det sværeste ved hele processen er faktisk at skære det ud og servere det. Hvis man har en rigtig laksekniv, kan man være lykkelig – på grund af den lange, smalle og elastiske klinge, som man kan lave supertynde skiver med. Men man kan naturligvis også klare sig med en anden kniv - helst så lang og skarp som muligt.
Tag fileterne op af marinaden, og lad dem dryppe af. Læg dem på et skærebræt med skindsiden nedad. Den lange kniv skal næsten lægges vandret an til snittet og føres parallelt fladt med fisken.