Fedtfattige Fastelavnsboller
Til fastelavn hører selvfølgelig flotte og fantastiske fastelavnsboller. Ønsker du at spare på fedtet, fortvivl ikke. Denne variant er et godt alternativ til de mere traditionelle, bollerne er fedtfattige, men smager som de skal. Sødt og cremet.
Ingredienser
til- 50 g gær
- 1⁄2 dl vand (håndvarmt)
- 1 tsk sukker
- 2 tsk salt
- 2 dl skummetmælk eller minimælk
- 1 æg
- 2 spsk olie
- 500 g hvedemel (eller halvt hvedemel og halvt fuldkornshvedemel)
Creme
- 2 æg
- 2 spsk majsstivelse
- 4 dl skummetmælk eller minimælk
- 2 dråber vaniljeessens
- ca. 2 tsk sødemiddel (smag dig frem for sødmen kan variere)
Rør gæren ud i vandet, tilsæt derefter de øvrige ingredienser til dejen og ælt den godt. Lad den hæve tildækket i ca. en halv time.
Pisk alle ingredienserne til cremen sammen i en gryde. Varm massen op under konstant omrøring til den koger og lad den koge ved middel varme i cirka 1 minut, stadig under omrøring, indtil den er tyk. Stil til afkøling.
Dejen deles i 2 lige store portioner. Hver portion rulles tyndt ud og skæres i ca. 10 firkanter. Læg 2 teskefulde creme på midten af hver firkant, saml de fire hjørner og tryk dem godt sammen. Saml så de fire ”nye” hjørner og sørg for, at de er lukket så tæt som muligt. Sæt bollerne på pladen med lukningen nedad.
Lad dem efterhæve i 20 minutter, pensl med kaffe, æg eller mælk og bag midt i ovnen ved 200 grader i 12-15 minutter.
Når de er afkølet, kan man spise dem, som de er, eller evt. med lidt sukkerfrit syltetøj eller glasur.