Rødbedebrød
Rødbederne giver brødet en flot, rød farve og en markant smag. Den mørke øl supplerer med en rig dybde og en let bitterhed, som går godt med den søde nuance af honning og krydrede timian. Oplagt som anderledes tilbehør.
Ingredienser
til 2 stk- 2 rødbeder (små)
- 1 mørk øl
- 3 1⁄2 dl vand
- 50 g gær
- 1 spsk honning
- hvedemel (efter behov)
- 1⁄2 dl olie
- lidt frisk timian
- 1 spsk salt
- havsalt
Skræl og riv rødbederne. Bland øl og vand i en stor skål. Hvis øllen er kold, skal vandet være varmt, og hvis øllen har stuetemperatur, skal vandet bare være lunkent. Blandingen skal gerne være lillefingervarmt, så gæren har optimale betingelser. Smuldr gær i blandingen. Kom honning i og ibland mel lidt ad gangen. Miks rødbeder, olie, timian (gem lidt) og salt i, når dejen har en jævn, smidig konsistens. Kom yderligere mel i indtil dejen er sammenhængende og ikke klæber til skålen. Ælt den grundigt.
Stil dejen til hævning et lunt sted i en time med et viskestykke over. Lav den derpå til to aflange brød og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem hæve igen i yderligere 30 minutter. Brug en skarp kniv til at lave nogle fine ridser og krydr med havsalt og timian.
Sæt rødbedebrødene i ovnen ved 200 grader i 25 minutter. Lad dem køle en smule af og skær i kraftige skiver.