Sunde grovboller
Super sunde grovboller med akaciehonning, speltmel, solsikkekerner og havregryn. Man kan komme enten gulerod eller æble i, og de smager fantastisk med f.eks. smør, ost eller pålæg i madpakken.
Ingredienser
til 10 stk- 50 g gær
- 1⁄2 l vand (lunkent)
- 1⁄2 dl olivenolie
- 1 spsk akaciehonning
- 75 g solsikkekerner
- 1 tsk salt
- 150 g havregryn
- 2 gulerødder eller æbler
- 150 g fuldkornsspeltmel
- Ca. 450 g hvedemel
- Evt. lidt mælk eller vand til pensling
Sådan laver du de sunde boller
- Rør gæren ud i vandet. Tilsæt olie, honning, solsikkekerner, salt og havregryn, og rør godt rundt.
- Skræl gulerødderne, og riv dem på et rivejernet. Rør det i dejen.
- Tilsæt det grove mel, og rør hvedemelet i lidt ad gangen. Væskeindholdet i gulerødder og æbler kan variere meget, så hvis dejen er meget våd, kan du tilsætte lidt mere mel, indtil dejen lige hænger sammen. Dejen skal dog stadig være lidt klæbrig.
- Lad dejen hæve tildækket i 30 minutter, til den har dobbelt størrelse.
- Uden at slå dejen ned formes med våde hænder, eller to spiseskeer, boller, som sættes på bagepapir på en bageplade.
- Tænd ovnen på 200 grader. Lad grovbollerne efterhæve, indtil ovnen er varm.
- Pensl evt. bollerne med mælk eller vand, og bag dem i 15-20 minutter, til de er let gyldne.
Se også:
Luftige havreboller
Næringsindhold for grovbollerne
pr. bolle | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 373 kcal | 3726 kcal |
Kulhydrat | 54 g | 540 g |
Protein | 11 g | 107 g |
Fedt | 11 g | 111 g |