Farmors kringle
Kringle er klassisk dansk bagværk, som alle kan lave med denne skønne opskrift. Bages ved 200 grader i 10-15 minutter.
Dej
- 50 g gær
- 3 spsk sukker
- 1 spsk vand
- 200 g smør
- 300 g mel
- 2 æg
Fyld
- 125 g smør
- 125 g sukker
- 125 g marcipan
Pynt
- æg eller mælk eller kaffe
- perlesukker
- mandelsplitter eller hakkede nødder
Sådan bager du farmors kringle
Smuldr gæren i en lille skål. Kom sukker og vand over, og rør lidt, til gæren bliver flydende.
Smuldr smørret i melet. Kom gæren og de 2 æg i, og ælt dejen sammen. Kom eventuelt ekstra mel i, hvis dejen er for fedtet – den skal kunne rulles ud.
Ælt eller rør fyldet sammen.
Del dejen i to, rul dem ud til to rektangler, og kom fyldet på – ikke helt ud til kanten på den ene lange side. Fold den ene lange side 2/3 ind, fold enderne lidt ind, og slut af med at folde den lange ende uden fyld lidt ind over kringlen.
Pensl kringlerne med æg, mælk eller kaffe, og drys med perlesukker og mandelsplitter eller hakkede nødder.
Sæt de 2 kringlestænger på en bageplade, og lad dem hæve ca. 45 minutter.
Bages ved 200 grader i 10-15 minutter afhængig af tykkelse.
Se også:
Svampet æblekage med marcipan