Aspargeskartofler - sådan bliver de perfekte
En delikatesse som aspargeskartofler fortjener den absolut bedste behandling, og det får de her, hvor de koges til perfektion. Vælg selv, om du vil smørstege dem efterfølgende.
Ingredienser
til 4 personer- 800 g aspargeskartofler
- 1 l vand
- 2 tsk salt
- evt. 20 g smør og lidt frisk persille til servering
Til smørstegte aspargeskartofler
- 30 g smør til stegning
Sådan koger du aspargeskartofler perfekt
Vask og skrub aspargeskartoflerne godt.
Kom dem op i en gryde, og hæld vandet på - det skal lige akkurat dække kartoflerne.
Tilsæt salt, og sæt kartoflerne på blusset.
Bring kartoflerne i kog, og lad dem koge 10-12 minutter, til de er møre. For helt små aspargeskartofler, er kogetiden ca. 8 minutter.
Hæld vandet fra, og kom kartoflerne tilbage i gryden. Læg låg på, og lad dem dampe tørre.
Du kan nu servere dem, som de er, eller de kan få lidt ekstra kærlighed i form af en klat smør og lidt frisk persille. Du kan også vælge efterfølgende at smørstege de kogte aspargeskartofler - se hvordan herunder.
Smørstegte aspargeskartofler
Smelt smørret på en pande ved middelhøj varme.
Kom de kogte kartofler på panden, og steg dem i ca. 10 minutter, til de har fået en gylden stegeskorpe på alle sider.
Drys evt. de smørristede aspargeskartofler med lidt hakket frisk persille inden servering.
Se også:
Ekstra sprøde kartofler i ovn
Ofte stillede spørgsmål til opskriften
Herunder kan du se svarene på nogle af de mest almindelige spørgsmål omkring tilberedning af aspargeskartofler.
Skal aspargeskartofler skrælles?
Nej, man behøver ikke skrælle kartoflerne. Faktisk er skrællen så tynd og fin, at man ikke rigtig kan skrælle dem. Så det er fint at skrubbe dem eller pille dem og skrabe små urenheder væk med en lille kniv.
Hvorfor skal de koges i koldt vand?
Når kartoflerne bringes til at koge fra koldt vand, så bliver kartoflerne kogt jævnt hele vejen igennem, så man før perfekt møre kartofler med en fast konsistens.
Kan man koge dem dagen før?
Ja, det kan man godt gøre. Du kan genopvarme dem ved at komme de forkogte aspargeskartofler i et fad med en smule kogende vand, dække fadet med stanniol og varme dem i ovnen ved 160 grader i ca. 10 minutter.
Der er dog risiko for, at kartoflerne bliver en kende overtilberedt på denne måde, så du kan også vælge at smørstege dem dagen efter i stedet for.
Fakta om opskriften
Måltid: Tilbehør
Oprindelse: Det danske køkken
Tidsforbrug:
Forberedelsestid:
Kogetid:
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for kogte aspargeskartofler
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 156 kcal | 624 kcal |
Kulhydrat | 34 g | 136 g |
Protein | 4 g | 15 g |
Fedt | g | g |
Næringsberegningen omfatter kun de kogte aspargeskartofler - ikke smør eller persille.
Næringsindhold for de smørstegte kartofler
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 211 kcal | 842 kcal |
Kulhydrat | 34 g | 136 g |
Protein | 4 g | 15 g |
Fedt | 6 g | 25 g |