Blomkålsgratin med bacon og kartofler
Den her lækre blomkålsgratin er ingen sag at bikse sammen, og den får selskab af kartoffeltern og fuldendes af lækker bacon på toppen.
Ingredienser
til 3 personer- 300 g kartofler
- 1 blomkål
- 2 spsk olie
- salt
- peber
- 1 pk bacon i skiver
Gratin
- 6 æg
- 150 g hytteost
- 1 1⁄2 tsk salt
- peber
Til servering
- evt. purløg
Klargør bacon, blomkål og kartofler
Forvarm ovnen til 225 grader.
Skræl kartoflerne, og skær dem i små tern. Skyl blomkål, og skær den ud i små buketter. Kom blomkålsbuketter og kartofler op i et ildfast fad, og vend det med olie samt salt og peber.
Læg baconskiverne ovenpå, og sæt fadet i ovnen. Forbag grøntsagerne i 25 minutter.
Sådan laver du gratinmassen
Del æggene i hvider og blommer, og kom dem i hver sin skål. Sørg for at skålen til hviderne er helt ren.
Blend æggeblommerne sammen med hytteost, salt og peber.
Pisk hviderne stive, og vend dem forsigtigt i æggeblommeblandingen.
Tag fadet med grøntsagerne ud af ovnen. Fjern baconskiverne fra toppen, og hæld hytteost-æggemassen over grøntsagerne. Vend det forsigtigt rundt, og læg baconen tilbage på toppen.
Skru ovnen ned på 180 grader. Sæt blomkålsgratinen i ovnen, og bag den i 25-30 minutter, til æggemassen har sat sig, og den er gylden på toppen.
Klip eller hak evt. lidt purløg, og drys det over gratinen inden servering.
Se også:
Blomkålsgratin med pølser
Næringsindhold for opskriften
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 511 kcal | 1533 kcal |
Kulhydrat | 22 g | 66 g |
Protein | 31 g | 94 g |
Fedt | 32 g | 96 g |
Madplan med blomkålsgratinen
Blomkålsgratinen er med i en skøn madplan, der gør det billigt at spise økologisk. De 5 retter i madplanen er nemlig lavet med ingredienser, der allesammen er billige at købe økologisk.
Kan man bruge andet end hytteost?
Man kan f.eks. bruge mornaysauce i stedet for hytteost.
Men hytteosten smager slet ikke igennem i blomkålsgratinen - den hjælper blot til at give en god konsistens.
Og hvis det er fordi, man ikke kan lide hytteost, fordi det klumper, skal man heller ikke være nervøs, for det bliver nemlig blendet med æg for at danne basen til gratinen.