Boller på bagestål - super luftige og sprøde
De lækreste boller med en luftig og saftig krumme, hvor man endda slipper helt for at ælte dej - den skal nemlig bare bikses sammen og i køleskabet. Bollerne bages på bagestål, så man får en mega sprød skorpe med masser af smag.
Ingredienser
til 10 stk- 450 g vand (koldt)
- 8 g gær (kan jeg bruge surdej?)
- 50 g havregryn
- 25 g solsikkekerner eller græskarkerner
- 25 g sesamfrø eller hørfrø
- 100 g mel (groft)
- 325 g hvedemel (gerne f.eks. manitobamel eller andet mel med højt proteinindhold)
- 8 g sukker
- 10 g salt
- Evt. ekstra havregryn frø eller kerner til drys
- 2 dl vand (kogende - til bagning af bollerne)
Video: Se den vildt flotte hævning på bagestålet
Før vi fortsætter med selve opskriften, så se lige hvor flot bollerne hæver op, når de bages på bagestål:Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i det kolde vand, og rør dernæst alle ingredienserne sammen i en skål eller en beholder med låg. Dæk godt til med husholdningsfilm eller låg, og lad dejen stå ved stuetemperatur i 30-45 minutter. Sæt herefter dejen på køl min. 8 timer og helt op til 36 timer.
Læg bagestålet midt i ovnen, og sæt en tom bradepande nedenunder. Forvarm ovnen til 275 grader.
Tag dejen ud af køleskabet, så den kan få lidt temperatur, imens ovnen varmer op.
Beklæd en bageplade med bagepapir. Brug en spiseske, dyp den i vand, og brug den til at sætte klatter af bolledejen på bagepapiret. Drys evt. med lidt havregryn, frø eller kerner på toppen.
Glid bagepapiret over på det forvarmede bagestål, og smid det kogende vand i bradepanden under (pas på dampen fra det varme vand). Luk ovnen hurtigt.
Bag bollerne i 6 minutter ved 275 grader, og skru derefter ned på 250 grader, og bag bollerne yderligere ca. 8 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
Tip: Nemme morgenboller til flere dage
Som nævnt i opskriften, kan bolledejen stå på køl i op til 36 timer. Man kan altså med fordel bikse en dobbeltportion dej sammen og bage de lækre boller to dage i træk.
Skal dejen være så våd?
Ja, dejen skal være meget våd. Dejen samler sig under den lange hævetid i køleskabet, og det høje vandindhold er med til at give en ekstra sprød skorpe og saftig krumme. Og så sørger varmen fra bagestålet for, at bollerne hæver rigtig godt, selvom dejen virker meget klistret.
Kan jeg bruge surdej i stedet for gær?
Ja, det kan du godt, så er fremgangsmåden blot en smule anderledes.
Brug ca. 100 g surdej til en grundportion på 10 boller. Rør surdejen ud i vandet, og tilsæt de øvrige ingredienser.
Rør dejen godt sammen, og lad den stå ved stuetemperatur i ca. 4 timer, til den er hævet 50%. Sæt den herefter på køl til dagen efter.
Bag bollerne som beskrevet i opskriften.