Boller med kefir
Boller bagt med kefir bliver ekstra saftige samtidig med, at smagen får et nøk opad. Havregrynene og grahamsmelet gør dem lidt grovere, men de er stadig dejligt luftige.
Ingredienser
til 12 stk- 125 g smør
- 5 1⁄2 dl kefir
- 700 g hvedemel
- 100 g finvalsede havregryn
- 200 g grahamsmel
- 1 tsk salt
- 1 spsk sukker
- 1 pk tørgær
- 1 æg
- vand (til pensling)
- solsikkekerner eller andre kerner (til drys)
Smelt smørret i en gryde, og hæld kefiren i. Varm det op, til det er lillefingervarmt.
Kom hvedemel, havregryn og grahamsmel i en skål. Tilsæt salt, sukker og tørgær. Hæld den lunkne kefirblanding i, og ælt det godt sammen. Ælt ægget i, og bliv ved med at ælte, til dejen slipper skålen.
Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad den hæve til dobbelt størrelse - det tager ca. 45 minutter.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Del den i det ønskede antal boller, og form dem runde med hænderne. Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg bruger en lidt mindre bradepande, så de står tæt og holder formen. Lad bollerne efterhæve i ca. 20 minutter.
Forvarm imens ovnen til 225 grader.
Pensl bollerne med lidt vand, og drys med solsikkekerner eller andre kerner/frø. Bag dem midt ovnen i 15-20 minutter. Hvis du bager bollerne i bradepande, som jeg gjorde, skal de bages nederst i ovnen (evt. i et par minutter ekstra).
Afkøl bollerne på en rist.