Brød med havregryn og solsikkekerner
Luftigt og lækkert brød med havregryn og solsikkekerner, som skaber en rigtig dejlig krumme med bid i. Det er super nemt at bage og får den lækreste sprøde skorpe.
Ingredienser
til 2 stk- 25 g gær
- 575 g vand
- 200 g havregryn
- 75 g solsikkekerner
- 100 g fuldkornshvedemel
- 10 g sukker
- 475 g hvedemel
- 15 g salt
- 2 dl kogende vand til bagning
- Evt. ekstra havregryn og solsikkekerner til drys
Fremgangsmåde
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt havregryn, solsikkekerner, fuldkornshvedemel og sukker.
Rør hvedemel og salt i, men gem en smule af melet, til når du skal forme brødet.
Ælt dejen grundigt igennem, til du har en glat og smidig dej. Det tager ca. 10 minutter.
Lad dejen hæve i 1 time ved stuetemperatur.
Del dejen i to, og form hver halvdel til et brød. Lad brødene efterhæve tildækket i 45 minutter til 1 time.
Bagning af brødene
Forvarm ovnen til 250 grader med en tom bageplade i midten af ovnen og en tom bradepande i bunden.
Pensl brødene med vand, og drys evt. med solsikkekerner og havregryn. Snit et par ridser i overfladen med en skarp kniv.
Læg brødene på den forvarmede bageplade i midten af ovnen, og hæld den kogende vand i bradepanden i bunden af ovnen (pas på du ikke brænder dig på dampen fra vandet).
Luk ovndøren hurtigt, og bag brødene i 10 min. Skru herefter ned på 200 grader og bag yderligere 25 minutter, til brødene er gyldne og gennembagte.
Se også:
Luftigt havregrynsbrød
Ofte stillede spørgsmål
Få svar på de mest almindelige spørgsmål om havregrynsbrødene herunder.
Kan man tilføje hørfrø eller græskarkerner?
Du kan fint erstatte en del af solsikkekernerne med hørfrø eller græskarkerner. Hvis du udelukkende vil bruge hørfrø, skal du skrue den samlede mængde ned til 50 gram til 2 brød, da hørfrø suger mere væske end andre kerner gør.
Kan man koldhæve dejen?
Man kan sagtens skrue mængden af gær ned til 10 g og lade dejen koldhæve natten over i køleskabet. Når dejen er færdigæltet, skal den gerne stå 1-1 1/2 time på køkkenbordet, så gæren aktiveres, inden den kommer på køl. Efter koldhævningen tages dejen ud, formes til brød, som skal efterhæve to timer inden bagning.
Kan man lave boller i stedet for brød?
Dejen kan fint bruges til at lave boller af. Du kan få ca. 14-16 boller ud af grundopskriften til to brød, og bagetiden er ca. 16 minutter.
Fakta om opskriften
Måltid: Brød
Oprindelse: Det danske køkken
Hvor mange skiver får man ud af brødene: Ca. 10-12 skiver per brød.
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet:
Samlet hævetid: 1 time og 45 min.
Bagetid:
Næringsindhold
pr. skive | pr. brød | hele portionen | |
---|---|---|---|
Kalorier | 143 kcal | 1718 kcal | 3435 kcal |
Kulhydrat | 23 g | 271 g | 542 g |
Protein | 5 g | 57 g | 113 g |
Fedt | 3 g | 38 g | 76 g |
Næringsberegningen er inklusiv ekstra havregryn og solsikkekerner til drys. Beregningen pr. skive tager udgangspunkt i, at hvert brød skæres i 12 skiver.