Ciabattaboller
Denne opskrift på ciabattaboller er super nem at følge. Den lange hævetid giver en luftig krumme, fordi dejen får tid til at udvikle sig og blive smidig. Bollerne bages ved høj varme, og det giver den lækreste sprøde skorpe.
Ingredienser
til 14 stk- 5 g gær (kan jeg bruge surdej?)
- 5 dl vand
- 1 1⁄2 tsk salt (fint)
- 200 g durummel
- 400 g hvedemel
Sådan bager du ciabattabollerne
- Bland gær, vand og salt, og tilsæt durummelet. Tilsæt derefter hvedemelet, og rør, til dejen er ensartet. Den skal stadig være våd, når den sættes til hævning.
- Dæk dejen til, og koldhæv den i køleskabet ca. 8 timer eller natten over.
- Tag dejen ud af køleskabet, og vend den ud på et køkkenbord, du har sigtet lidt hvedemel udover.
- Sigt durummel over dejen. Brug en spatel eller dejspade til at hakke dejen ud, og flyt forsigtigt bollerne over på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Tænd ovnen på 240 grader, og vent, til ovnen er helt varm. Det er kun godt, at bollerne kan varme lidt op på køkkenbordet, inden de skal bages.
- Bag ciabattastykkerne midt i ovnen i ca. 20 minutter, så de får en gylden og sprød skorpe. Det kan være en god idé at smide en kop vand i bunden af ovnen, lige når du har sat bollerne ind i den. På den måde får de en dejlig sprød skorpe og en mere luftig krumme.
Se også:
Luftige solsikkeboller
Det siger andre om opskriften:
"Jeg har aldrig bagt noget så vellykket og lækkert som ciabattabollerne, jeg har nu for 4 gang her til morgen igen bagt dem -- Tak for den dejlige opskrift."
Kan jeg bruge surdej i stedet for gær?
Ja, det kan du godt, men så er fremgangsmåden en lille smule anderledes.
Brug ca. 110 g surdej til en portion på 14 boller. Start med at røre surdejen ud i vandet.
Tilsæt de øvrige ingredienser, og rør dejen godt sammen. Lad den stå ved stuetemperatur i ca. 4 timer, til dejen er hævet 50%. Sæt den herefter i køleskabet til dagen efter.
Bag ciabattabbollerne som beskrevet i fremgangsmåden.