Ciabattaboller på bagestål
Vildt lækre ciabattaboller, der giver en oplevelse af at bide i små, sprøde puder af brød. Den lange hævetid giver den dejligste krumme og store lufthuller, mens bagestålet sikrer en fantastisk hævning og sprød skorpe.
Ingredienser
til 12 stkFordej
- 3 g gær (cirka på størrelse med en ært)
- 200 g vand (koldt)
- 250 g mel (f.eks. manitobamel eller andet mel med over 12% proteinindhold)
Dej
- 3 g gær
- 250 g vand (koldt)
- 50 g durummel (plus ekstra til formning af ciabattabollerne)
- 225 g mel (f.eks. manitobamel eller andet mel med over 12% proteinindhold)
- 12 g salt
Derudover
- ca. 2 dl vand (kogende)
Video af ciabattaboller på bagestålet - se den utrolige hævning
Inden vi fortsætter med opskriften, så se lige hvor utroligt flot bollerne hæver, når de bages på bagestålet:Fremgangsmåde:
Først skal fordejen laves. Rør gæren ud i det kolde vand, og tilsæt mel. Rør det godt sammen, og lad fordejen stå ved stuetemperatur i 12 timer. Dæk skålen godt til med husholdningsfilm eller lignende.
Dej til ciabatta
Rør gær ud i vandet, og tilsæt det til fordejen sammen med durummel, mel og salt. Rør det godt sammen.
Lad dejen stå i 20 minutter og hvile.
Herefter skal dejen foldes. Fugt den ene hånd med vand, og ræk nedunder dejen. Træk op i dejen, og fold den indover sig selv. Gør dette ca. seks gange i alt. Lad dejen hvile 20 minutter.
Fold endnu engang på samme måde, og lad dejen hvile 20 minutter mere.
Fold dejen en sidste gang, og lad den herefter hvile i 1 time, imens ovnen varmer op.
Bagning af ciabattabollerne
Læg bagestålet på en rist midt i ovnen, og placér en tom bradepande nedenunder. Tænd ovnen på 275 grader, og lad den forvarme min. 45 minutter.
Drys bordet godt med durummel, og hæld dejen ud herpå. Drys toppen af dejen med lidt ekstra durummel.
Drys også en bagespatel med mel, og hak derefter stykker af dejen ud, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir (se hvordan i denne video).
Glid bagepapiret med ciabattabollerne over på det varme bagestål. Smid det kogende vand i den tomme forvarmede bradepande, og luk ovnen hurtigt (pas på dampen fra vandet).
Bag ciabattabollerne 5 minutter, og skru herefter ned på 250 grader. Bag yderligere 7-8 minutter.
Lad bollerne køle af på en rist efter bagning.
Sådan hakker du ciabattabollerne ud
Se her, hvordan du nemt former bollerne ved at hakke dem ud med en dejspatel, så al den gode luft i dejen bevares: