Dumplings med svinekød - lækker opskrift
Super lækker opskrift på dampede dumplings med svinekød, rejer og forårsløg, som kan serveres med en skøn dip. Der er trin-for-trin billeder, så du hurtigt kan lære at folde dine dumplings helt rigtigt.
Ingredienser
til 60 stkDumplingfyld
- 500 g hakket svinekød (helst med 20% fedtprocent)
- 300 g kogte rejer
- 1 spsk ingefær
- 3 spsk sojasauce
- 2 spsk risvin
- 1 spsk olie
- 1 tsk salt
- 1⁄2 tsk hvid peber
- 1 spidskål (lille)
- 6 forårsløg
- 2 spsk sesamolie
Dumplingdej
- 420 g hvedemel
- 2 1⁄2 dl vand (kogende)
- 1⁄2 dl vand (lunkent)
- mel til udrulning
Forslag til dip
- 4 spsk sojasauce
- 2 spsk eddike
- 2 spsk sesamolie
Fyld til dumplings:
Kom det hakkede svinekød op i en skål. Kom rejerne op i en foodprocessor eller minihakker, og hak dem helt fint. Tilsæt rejerne til svinekødet, og rør det til en jævn masse.
Riv ingefæren, og rør den i farsen sammen med sojasauce, risvin, olie, salt og hvid peber. Bland det godt, og lad farsen stå og trække i 1/2 - 1 time.
Skær spidskål i små stykker, og hak det helt fint i en minihakker eller foodprocessor. Gør det samme med forårsløg. Kom det i en skål, og sæt det til side. Det skal først tilsættes kødfarsen lige inden, dumplingerne skal foldes, så de bliver saftige.
Dumplingdej:
Kom mel op i en skål, og lav en lille fordybning i midten. Hæld det kogende vand i lidt efter lidt, mens du rører rundt med en dejskraber. Rør, til alt vandet er inkorporeret i melet, og dejen er smuldret i konsistensen. Tilsæt så det lunkne vand, og ælt dejen sammen med hænderne.
Hæld dejen ud på et meldrysset køkkenbord, og ælt dejen, til den er blød og glat. Kom den op i en pose, som du presser alt luft ud af og binder en knude på. Læg posen i køleskabet, indtil dejen skal bruges. Dampen fra den varme dej gør, at dejen bliver ekstra nem at arbejde med.
Sådan folder du dumplings:
Tilsæt finthakket spidskål, forårsløg og sesamolie til farsen, og rør, til det er godt blandet sammen.
Del dejen i fire, og rul én del ud ad gangen på et meldrysset bord. Kom de øvrige stykker dej i en pose imens, så dejen holder sig fugtig. Rul dejen ud så tyndt som muligt (ca. 1 mm tyk), og brug et glas eller lignende til at skære cirkler på 6-7 cm i diameter ud.
Kom en tsk. fyld midt på hver cirkel. Løft dejen op om fyldet, og pres den ene side sammen. Lav så en lille fold på den forreste side af dejen, og pres den mod den bagerste side. Fortsæt sådan langs hele dumplingen (se trin-for-trin billederne), til dumplingen er helt lukket sammen og tæt.
Gentag processen med de resterende dejcirkler. Rul de resterende dejstykker ud ét efter ét, og fold dem på samme måde. Dæk dem med husholdningsfilm, så de ikke tørrer ud.
Sæt en dampkoger af bambus i en wok, og kom vand i, så det næsten rører bunden af dampkogeren. Bring vandet i kog, og skru ned på middel varme, så det simrer. Dæk bunden af dampkogeren med et stykke bagepapir, og kom dumplingerne i, så der er lidt plads imellem dem. Damp dem i ca. 5-6 minutter, og servér dem f.eks. med sojasauce og/eller den foreslåede dip.
Dip til servering:
Rør sojasauce, eddike og sesamolie sammen, og servér i små skåle til dine dumplings.
Tip 1:
Du kan sagtens fryse dumplingerne, inden de dampes. Læg dem på en bageplade eller lignende, så de ikke rører hinanden, og sæt dem i fryseren. Når de er helt frosne, kan de overføres til en frysepose i stedet for. De kan dampes fra dybfrossen tilstand, og skal i dette tilfælde have ca. 8 minutter i dampkogeren.
Tip 2:
Du kan købe færdiglavet dumplingdej ved asiatiske købmænd, men den hjemmelavede dej er nemmere at arbejde med - specielt, hvis man er nybegynder.