Fastelavnsboller med chokoladecreme
Lad dig ikke skræmme af den lidt lange opskrift på disse fantastiske fastelavnsboller med dejlig chokoladecreme. Den er nemlig skrevet meget udførligt, så du bliver guidet igennem hele processen, og resultatet bliver helt perfekt.
Ingredienser
til 24 stkChokoladecreme
- 2 1⁄2 dl sødmælk
- 2 1⁄2 dl fløde
- 1 vaniljestang
- 1 1⁄2 dl sukker
- 5 æggeblommer
- 3⁄4 dl majsstivelse
- 30 g mørk chokolade
- 25 g smør
Boller
- 6 dl mælk
- 1 vaniljestang
- 25 g gær
- 1 æg
- 1 3⁄4 dl sukker
- 1⁄2 tsk kardemomme
- ca. 17 dl hvedemel
- 175 g smør (stuetemperatur)
- 1 æg (til pensling)
Derudover
- evt. flormelis
- evt. glasur
Chokoladecreme:
Kom mælk og fløde i en tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud, og kom dem op i gryden sammen med resten af stangen. Lad det koge op, og sæt det derefter til side.
Rør sukker, æggeblommer og maizena sammen, til der ikke er klumper i.
Tag vaniljestangen op af den lune mælk og fløde, og pisk forsigtigt blandingen ind i æggeblandingen lidt ad gangen.
Kom hele blandingen tilbage i gryden, og lad det koge op, til cremen tykner. Her er det vigtigt, at man rører i cremen hele tiden. Tag cremen af varmen, når den har den ønskede konsistens.
Hak chokoladen, og rør den sammen med cremen. Rør smørret i til sidst, kom husholdningsfilm over den (så den rør ved cremen, og man undgår kondens), og stil cremen koldt, til den skal bruges.
Boller:
Start på samme måde som med chokoladecremen. Kom mælken i en tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud, og kom dem op i gryden sammen med resten af stangen. Lad det koge op, og sæt det derefter til side, så det køler ned til kropstemperatur. Rør gær og æg ud i den lunkne mælk.
Bland sukker, kardemomme og 3/4 af hvedemelet, og sigt det ned i en stor skål.
Hæld den lunkne mælkeblanding op i de tørre ingredienser, og rør i dejen, til den er ensartet. Til sæt den sidste 1/4 mel lidt efter lidt. Dejen skal være næsten mættet, men den må gerne stadig være lidt klistret.
Ælt smørret ind i dejen. Den vil være meget klistret til at starte med, men den samler sig efterhånden.
Kom dejen tilbage i skålen, dæk den med et viskestykke, og lad den hæve til dobbelt størrelse. Det tager ca. 45 minutter.
Form dejen til kugler, og tryk dem flade. Kom en stor teske chokoladecreme i midten af hvert stykke dej, og luk dejen om cremen. Vend bollerne, så lukningen vender nedad, og stil dem til efterhævning på bageplade(-r) med bagepapir, og lad dem hæve i ca. 30 minutter.
Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i ovnen ved 220 grader i ca. 8-10 minutter. Bagetiden afhænger af ovnen.
Lad fastelavnsbollerne køle lidt af, og pynt dem evt. med lidt flormelis eller glasur.