Fodboldkage
Denne fodboldkage gemmer på lagkagebunde stænket med hyldeblomst og en skøn flødeostecreme med lime og jordbærstykker. Kagen er pyntet med marcipan og en grøn chokoladecreme, der ligner græs.
Ingredienser
til 1 stkLagkagebunde
- 4 æg
- 150 g sukker
- 100 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 1 knsp fint salt
- rød frugtfarve (kan sagtens udelades)
Flødeostecreme
- 225 g jordbær
- 75 g sukker
- skal og saft af 1 økologisk limefrugt
- 200 g flødeost
- 5 dl piskefløde
Derudover
- 1⁄2 dl hyldeblomstsaft (blandet med lidt vand og evt. lidt rom)
- 200 g marcipan
- 100 g flormelis
- 25 g glukosesirup
- sort frugtfarve
- 1 1⁄2 dl piskefløde
Grøn chokoladecreme
- 120 g hvid chokolade
- 75 g flødeost
- grøn frugtfarve
Lagkagebunde:
Forvarm ovnen til 180 grader.
Del æggene i blommer og hvider. Pisk æggeblommerne med 2/3 af sukkeret, til du har en lys og luftig masse. Pisk æggehviderne stive med den sidste tredjedel af sukkeret, og vend de to æggemasser sammen.
Bland hvedemel, bagepulver og salt, og sigt det i æggemassen. Vend forsigtigt, til dejen er ensartet. Farv evt. dejen med rød frugtfarve – kan sagtens udelades.
Tegn tre cirkler på bagepapir (jeg brugte tre stykker bagepapir). Cirklerne skal måle hhv. 32 cm, 19 cm og 22 cm (alle angivet i diameter).
Bag dem enkeltvis i ca. 10 minutter hver. Lad dem derefter køle helt af.
Flødeostecreme:
Vask og nip jordbærrene. Skær dem i mundrette stykker, kom dem op i en skål, og hæld sukkeret over dem.
Riv skallen af limefrugterne, og pres saften. Kom begge dele op i skålen med jordbær.
Pisk flødeost og vaniljeekstrakt sammen, og tilsæt væsken fra jordbærblandingen. Rør derefter forsigtigt jordbærstykkerne i, og lad blandingen stå og trække.
Pisk fløden til flødeskum, og vend det sammen med flødeostecremen.
Samling af fodboldkagen:
Kom husholdningsfilm ned i en stor, rund skål. Kom den største af lagkagebundene (32 cm i diameter) i, og skær den lidt til, så den passer i skålen og er lige rundt i kanten.
Pensl bunden med hyldeblomstsaft blandet op med lidt vand og evt. lidt rom, hvis det er voksne, der skal spise kagen.
Kom et lag af flødeostecremen ned i skålen, så den er halvt fyldt. Læg den mindste af lagkagebundene (19 cm) over. Stænk denne med hyldeblomstsaft, og fordel resten af flødeostecremen i skålen. Det må ikke gå højere op end den bund, der ligger nederst i skålen.
Læg den sidste lagkagebund (22 cm) på, så den bliver bunden af kagen. Pensl den evt. med lidt hyldeblomstsaft, inden du lægger den på.
Stil kagen på køl, så den kan sætte sig i ca. 4 timer.
Pyntning af fodboldkagen:
Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup sammen, til du har en ensartet masse. Farv 1/3 af marcipanmassen med sort pastafarve eller frugtfarve.
Rul både den hvide og den sorte marcipan ud. Stik den sorte marcipan ud i femkanter og den hvide ud i sekskanter. Du kan evt. bruge en rigtig fodbold til at måle, hvad størrelse de skal have.
Tag kagen ud af køleskabet, og vend den ud på det fad, du vil servere den på. Fjern husholdningsfilmen.
Pisk fløden til flødeskum, og smør kagen op, så den er dækket helt. Hvis bunden af skålen har været lidt flad, kan du komme lidt ekstra flødeskum på toppen af kagen, så den bliver helt rund.
Sæt de femkantede og sekskantede stykker marcipan på, så kagen får samme mønster som en fodbold.
Tryk evt. nogle syninger i fodbolden med en tandstik eller lignende.
Grøn chokoladeganache:
Hak den hvide chokolade, og smelt den over vandbad.
Rør den smeltede chokolade sammen med flødeosten, og farv cremen med grøn frugtfarve.
Kom chokoladecremen i en sprøjtepose, og sprøjt ”græs” hele vejen rundt i kanten af den halve fodbold. Tyl nr. 233 eller 234 er helt ideelle til formålet, men jeg brugte bare en stjernetyl.
Opbevar fodboldkagen på køl, til den skal serveres.