Franskbrød på bagestål
Lækkert klassisk franskbrød bagt på bagestål, så det hæver fantastisk i ovnen og får den dejligste karamelliserede skorpe. Krummen er, som man kender og elsker den: Blød, luftig og perfekt til tandsmør.
Ingredienser
til 1 stk- 8 g gær
- 1 dl vand
- 2 dl sødmælk
- 50 g naturel yoghurt
- 450 g mel
- 10 g salt
- 10 g sukker
- 30 g smør (stuetemperatur)
Derudover
- 2 spsk sødmælk (til pensling)
- evt. lidt birkesfrø
- 2 dl vand (kogende, til bagning af brødet)
Start med at lave dejen
Rør gær ud i vandet, og bland det med sødmælk og yoghurt.
Tilsæt mel, salt og sukker, og ælt det godt sammen i fem minutter.
Ælt herefter det bløde smør ind i dejen lidt efter lidt, og ælt yderligere fem minutter. Hvis du ælter på maskine, skal dejen slippe siderne og samles om dejkrogen, når dejen er færdig.
Lad dejen hvile ved stuetemperatur i 1 time. Sæt den herefter på køl (dæk skålen med husholdningsfilm) i 10-12 timer.
Form franskbrødet
Tag dejen ud på et meldrysset bord, og tryk den lidt fladere. Rul dejen stramt sammen om sig selv til en pølse. Fold enderne ind under brødet, og læg det med samlingen nedad på et stykke bagepapir (se hvordan du former brødet i denne video).
Lad franskbrødet efterhæve tildækket i 2 1⁄2 timer.
Bag brødet på bagestålet
Forvarm ovnen til 250 grader med bagestålet midt i ovnen. Sæt en tom bradepande i bunden af ovnen.
Pensl brødet med sødmælk, og drys evt. med birkes. Skær et par ridser i toppen af brødet med en skarp kniv (dyp den evt. i mel inden, så er det nemmest).
Læg franskbrødet på det varme bagestål, og kast det kogende vand i den forvarmede bradepande i bunden af ovnen. Luk ovnen hurtigt.
Bag i fem minutter, og skru herefter ned på 190 grader. Bag yderligere 25 minutter herefter.
Læg franskbrødet på en rist, og lad det gerne køle af i 30 minutter, inden du skærer i det.
Se også:
Koldhævet brød på bagestål
Video: Sådan former du et franskbrød
Denne video viser, hvordan du nemt og hurtigt former franskbrødet: