Fynsk brunsviger
Brunsviger er særligt hædret på Fyn, hvor den flittigt fortæres på særlige søndage eller udformes som kagemænd til børnefødselsdage. Lav brunsvigeren, lige som den bør laves og med en overflod af sødt, tilpas snasket fyld.
Ingredienser
til 1 springform- 100 g smør
- 25 g gær
- 1 dl sødmælk
- 1 æg
- 1 tsk kardemomme
- 2 spsk rørsukker
- 1 spsk vaniljesukker
- ca. 300 g hvedemel
- smør til at smøre formen med
Fyld
- 350 g brun farin
- 150 g smør
- 2 spsk mørk sirup
- 2 spsk rørsukker
Sådan laver du en ægte fynsk brunsviger
Smelt smørret ved lav varme.
Tag gryden af blusset, og tilsæt gær og mælk direkte i gryden. Rør til det er helt opløst.
Tilsæt ægget og rør. Tilsæt kardemomme, rørsukker, vaniljesukker og 1/3 af melet. Rør det jævnt i gryden.
Rør resten af melet i, og kom dejen i en smurt springform.
Lad den hæve tildækket i 30-60 minutter, og prik så ca. 15 huller med en finger.
Lav fyldet imens dejen hæver
Kom alle ingredienserne i en gryde, og lad det smelte - det tager kun et par minutter.
Hæld fyldet over dejen, og bag brunsvigeren i ovnen ved 190 grader i 20 minutter.
Se også:
Brunsviger med creme