Grøntsagsgratin med hytteost
Den her skønne grøntsagsgratin med hytteost er perfekt som sund og nem aftensmad eller en let frokost med f.eks. rugbrød eller en dejlig salat til. Du kan sagtens variere grøntsagerne i forhold til, hvad du lige har i køleskabet.
Ingredienser
til 3 personer- 2 gulerødder
- 1⁄2 squash
- 1 rødløg (lille)
- 1 rød peberfrugt
- 30 g babyspinat
- 5 æg
- 150 g hytteost
- 1 tsk salt
- peber
Så nem er grøntsagsgratinen
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Skræl gulerødderne, og riv dem på den grove side af rivejernet. Skyl squashen, og flæk den på langs. Skrab de våde kerner i midten ud med en ske, og riv ligeledes squashen på den grove side af rivejernet.
- Pres så meget væde ud af de revne grøntsager som muligt, og sæt dem til side.
- Pil rødløget, og skær det i tynde skiver. Skyl peberfrugt, og skær de hvide hinder og kerner fra. Skær den i små tern. Skyl babyspinaten grundigt, og hak den groft.
- Del æggene i blommer og hvider, og kom dem op i hver sin skål. Sørg for, at skålen til æggehviderne er helt ren. Pisk hviderne stive.
- Tilsæt hytteost, salt og peber til æggeblommerne, og blend det grundigt. Vend forsigtigt de piskede æggehvider i æggeblommemassen.
- Vend alle grøntsagerne i æggemassen, og kom hele molevitten op i et smurt ildfast fad (ca. 20x20 cm).
- Bag grøntsagsgratinen i ca. 25-30 minutter.
Næringsindhold for opskriften
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 260 kcal | 780 kcal |
Kulhydrat | 13 g | 39 g |
Protein | 21 g | 64 g |
Fedt | 13 g | 38 g |
Kan man bruge andet end hytteost?
I lige præcis denne opskrift er det svært at erstatte hytteost, da der ikke er så mange andre mælkeprodukter med en relativt fast konsistens, der tilmed er fedtfattige.
Hytteosten smager dog slet ikke igennem i retten, men giver blot en god konsistens. Er man ikke så meget til hytteost, fordi det klumper, skal man heller ikke være nervøs, da det bliver blendet med æg for at danne basen til gratinen.
Alternativt kan man give sig i kast med denne lækre gratin med skinke og grøntsager eller denne porregratin med skinke - de er begge to lavet uden hytteost, men de er så til gengæld heller ikke fedtfattige.
Madplaner med grøntsagsgratinen
Når du alligevel skal lave grøntsagsgratinen, giver det rigtig god mening også at kigge nærmere på de to sunde madplaner, som gratinen er med i:
Low carb madplan med bl.a. grøntsagsgratinFedtfattig madplan med gratinen
Madplanerne er nemlig lavet, så de samme ingredienser går igen i flere af retterne. På den måde får man rent faktisk brugt de varer man køber, og samlet set kan man nøjes med at købe færre varer.