Grydebrød med ølandshvede
Dejligt grydebrød, der er lavet på ølandshvede og derfor får en mørkere farve og dybere smag. Kombinationen af fuldkornsmelet og det almindelige ølandshvedemel gør brødet groft og tæt i krummen, og brødet er derfor virkelig godt til f.eks. sandwiches.
Ingredienser
til 1 stk- 110 g fuldkornshvedemel (jeg brugte fuldkornsølandshvedemel)
- 300 g ølandshvedemel
- 1⁄2 spsk salt
- 15 g gær
- 3 1⁄2 dl vand
Kom de to slags mel samt saltet i en skål, og rør det sammen.
Opløs gæren i vandet, og hæld det over i melblandingen. Rør dejen sammen, så der ikke er nogen klumper.
Dæk dejen med et viskestykke i 1 time. Brug en spatel til at skrabe dejen i siderne af skålen, og fold den ind mod midten. Gør dette to gange hele vejen rundt i kanten, og dæk dejen til i yderligere 1 time.
Hæld derefter dejen ud på et meldrysset bord, og form den til et brød. Lad den efterhæve i en skål beklædt med et meldrysset viskestykke, mens ovnen varmes op.
Stil en støbejernsgryde i midten af ovnen, og varm ovnen op til 230 grader.
Kom brødet i gryden, sæt låget på, og kom gryden tilbage i ovnen. Bag brødet med låg i 30 minutter. Tag derefter låget af, og bag brødet færdigt i yderligere 10-15 minutter.
Lad brødet køle af på en rist.
Tip:
Hvis du vil lave det koldhævet, kan du nøjes med at tilsætte 1/3 af gæren. Så skal dejen bare på køl natten over, og næste morgen kan du bage brødet i gryden som anvist i opskriften. Dejen skal dog lige nå op på stuetemperatur, inden den bages.
Se også:
Omregn nemt mel fra gram til dl