Grydebrød med durum
Grydebrød er blevet så populære, fordi de både er nemme at lave og smager helt fantastisk godt. Denne variant er lavet med durum, og det får brødet til at hæve ekstra meget, så det bliver utroligt luftigt og lækkert.
Ingredienser
til 1 stk- 20 g gær
- 3 1⁄2 dl vand (lunkent)
- 230 g durummel
- 250 g hvedemel
- 1 1⁄4 tsk salt
Opløs gæren i vandet. Tilsæt de to slags mel og saltet, og rør rundt, til dejen er ensartet. Dæk den med et viskestykke, og lad den hvile i en time.
Rør rundt i dejen med en grydeske i 1 minuts tid. Dæk den til igen, og lad den hvile i yderligere en time.
Drys mel på bordet, og skrab dejen ud af skålen. Form den til en kugle, og dæk den med rigeligt mel. Kom den tilbage i skålen (der også gerne må være drysset med mel). Lad den hvile endnu en times tid, mens ovnen varmer op.
Tænd ovnen på 230 grader. Stil gryden ind i ovnen, og vent, til den er varmet helt igennem.
Tag låget af gryden, og kom dejen ned i. Rids overfladen med et barberblad eller brug en saks, og kom låget på igen. Bag brødet i gryden i en halv time. Tag låget af, og bag brødet i yderligere et kvarter.
Lad grydebrødet køle helt af, før du skærer i det.
Tip: Koldhævet grydebrød
Hvis det gerne må tage lidt ekstra tid en dag, kan jeg anbefale dette lækre koldhævede grydebrød.
Kan man lave brødet i en stegeso?
Hvis du har en stegeso og ønsker at bage brødet i denne, kan jeg anbefale at tage et kig på denne opskrift:
Mega godt brød i stegeso
Hvilken størrelse gryde bruges der?
Jeg har brugt en 3 liters støbejernsgryde på ca. 24 cm i diameter.
Kan man bruge en almindelig gryde med låg?
Støbejern har nogle helt særlige varmeledende egenskaber, som desværre ikke kan opnås med almindelig gryde.
Næringsindhold for grydebrødet
Kalorier: 1700 kcal
Kulhydrater: 332 gram
Fedt: 8 gram
Protein: 58 gram