Lagkage med chokolademousse og blåbær
Den her fantastiske lagkage med chokolademousse og blåbær ser måske lidt svær ud, men den kræver egentlig bare lidt tålmodighed. Og resultatet skuffer bestemt ikke! Du får den lækreste lagkage, der både er smuk og gemmer på en dejlig overraskelse af chokolademousse i midten.
Ingredienser
til 1 stkChokolademousse
- 2 blade husblas
- 80 g mørk chokolade
- 3 1⁄2 dl piskefløde
- 6 pasteuriserede æggeblommer
- 2 spsk sukker
Kagebunde
- 200 g sukker
- 200 g smør
- 4 æg
- 200 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
Blåbærmousse
- 6 blade husblas
- 340 g blåbær (jeg brugte frosne vilde blåbær)
- 75 g sukker
- 1 spsk citronsaft
- 4 dl piskefløde
Derudover
- vaniljelikør eller chokoladesirup (jeg brugte den fra Monin)
- 200 g blåbærmarmelade
Blåbærgelé
- 2 blade husblas
- 130 g blåbær (jeg brugte frosne vilde blåbær)
- 60 g sukker
- 1 1⁄2 spsk citronsaft
- vand (til der er 2 dl saft i alt)
Forslag til pynt
- friske blåbær
- spiselige blomster
- sukkerkugler
Chokolademousse:
For en randform med husholdningsfilm.
Læg husblassen i blød i helt koldt vand. Hak chokoladen fint.
Kom piskefløden i en gryde, og varm den op til kogepunktet. Hæld den over den hakkede chokolade, og rør, til chokoladen er smeltet.
Vrid husblassen, og opløs den i chokolade-fløde-blandingen.
Pisk æggeblommer og sukker til en lys masse, og bland langsomt chokolade-fløde-blandingen i. Kom det tilbage i gryden, og skru op på middelvarme. Pisk grundigt i et par minutter, så det tykner lidt i gryden uden at blive til røræg.
Hæld chokolademoussen op i randformen, og sæt den på køl i ca. 3 timer, så den kan stivne.
Kagebunde:
Pisk smør og sukker lyst og luftigt. Tilsæt æggene ét ad gangen. Sigt hvedemel, bagepulver og vaniljesukker i, og rør, til dejen er ensartet.
Fordel dejen i to smurte springforme (evt. med bagepapir i bunden) på ca. 23 cm i diameter, og bag hver kagebund i ca. 25 minutter. Tjek evt. med en tandstik, om de er gennembagte. Lad dem køle helt af.
Blåbærmousse:
OBS! Blåbærmoussen skal først gøres klar, når chokolademoussen har sat sig, og lagkagebundende er helt kølet af.
Læg husblas i blød i koldt vand.
Kom blåbær, sukker og citronsaft op i en gryde, og bring det i kog. Vrid husblassen, tilsæt den, og rør, til den er opløst. Stil massen til afkøling.
Pisk fløden til en let flødeskum, og kom lidt af den op i den afkølede blåbærmasse. Rør rundt, til massen er jævn. Kom den op til resten af flødeskummet, og vend forsigtigt, til moussen er ensartet.
Samling af kagen:
For en springform eller bagering med konditorplast, og læg den ene kagebund i med bunden opad. Stænk denne med chokoladesirup eller vaniljelikør (eller evt. en blanding), og smør den med blåbærmarmeladen.
Vend chokolademoussen ud på bunden. Fordel blåbærmousse inde i ringen og udenom, så det lige akkurat dækker.
Kom den anden kagebund i. Stænk også denne med sirup eller likør, smør med blåbærmarmeladen, og fordel resten af blåbærmoussen på bunden.
Stil lagkagen på køl i ca. 4 timer.
Blåbærgelé:
OBS! Blåbærgeléen skal først laves, når blåbærmoussen har sat sig. Overfladen kan godt være klar til geléen efter 2 timer.
Kom husblas i blød i koldt vand. Hæld blåbær, sukker og citronsaft i en gryde, og bring det i kog. Si bærerne fra, og mål saften op. Der skal gerne være 2 dl, og hvis det ikke helt passer, så tilsæt lidt vand, til du har 2 dl væske i alt.
Vrid husblassen for vand, og opløs den i den stadig varme blåbærsaft. Lad det køle lidt af, og hæld det så over lagkagen. Stil den tilbage på køl i yderligere 2 timer, til blåbærgeléen har sat sig.
Forslag til pynt:
Man kan pynte lagkagen, som man vil. Jeg valgte at bruge en blanding af friske blåbær, spiselige blomster og sukkerkugler i forskellige farver og størrelser.
Tip #1:
Når du skal frigøre kagen fra formen, er det en rigtig god idé lige at køre en urtekniv langs kanten, så geléen ikke sidder fast på konditorplasten.
Tip #2:
Hvis du ikke har en randform, kan du også støbe chokolademoussen i en mindre springform. Så får kagen et lidt andet mønster, men det bliver stadig rigtig flot og en lækker overraskelse.
Tip #3:
Hvis du ikke har konditorplast, kan du også bruge et plastikchartek. Det skal bare klippes i fire brede strimler og sættes ned i formen, så strimlerne lapper lidt ind over hinanden.
Tip #4:
Hvis du omregner opskriften (hvilket kan gøres i toppen af ingredienslisten), skal du bruge følgende mål på springformen:
0.50 stk. = ca. 16 cm i diameter
0.75 stk. = ca. 20 cm i diameter
1.00 stk. = ca. 23 cm i diameter
1.25 stk. = ca. 26 cm i diameter
1.50 stk. = ca. 28 cm i diameter