Sund mørbradgryde med grøntsager
Virkelig lækker og sund mørbradgryde med masser af smag, selvom der er tale om en "light-udgave" af den klassiske opskrift. Du får stadig en mørbradret med både bacon og pølser - blot i en mere fedtfattig udgave, hvor sovsen laves med masser af grøntsager og helt uden fløde.
Ingredienser
til 4 personer- 500 g champignoner
- 6 røde peberfrugter
- 3 løg
- 3 spsk olie
- 3 spsk tomatpuré
- 1 ds hakkede tomater
- 4 spsk paprika (mild) eller efter smag
- evt. 200 g kyllingepølse eller andre fedtfattige pølser
- 1 svinemørbrad
- salt
- peber
- 8 skiver kalkunbacon eller "rigtig" bacon, men så er det ikke helt så sundt (jeg brugte kalkunbacon fra Den Grønne Slagter)
- evt. 1 bdt persille til drys
Sådan laver du den sunde mørbradgryde
Rens champignonerne, og skær dem i skiver. Skyl peberfrugterne, og skær dem i tern. Pil løgene, og hak dem.
Steg champignonerne i lidt af olien (ca. et par teskefulde) på en pande ved høj varme. Rør i dem, så de ikke brænder på. De skal stege, til de er lysebrune. Kom dem derefter over i en stor gryde, som retten kan være i.
Kom lidt mere olie på panden, og steg løgene ved middel-høj varme, til de er klare. Kom dem derefter over i gryden.
Kom tomatpuré og hakkede tomater i gryden med champignon og løg, og lad det simre ved middel varme. Tilsæt paprika.
Kom lidt olie på panden, og steg peberfrugterne ved middel-høj varme, til de er helt bløde, og de ikke afgiver mere væske (skru evt. ned på middel varme, hvis de er ved at brænde på). Det kan godt tage nogle minutter, så imens klargøres mørbraden og pølserne.
Skær pølserne i mindre stykker/skiver. Afpuds svinemørbraden for sener og fedt, og skær den i skiver på ca. 2 cm tykkelse.
Kom de stegte peberfrugter over i gryden. Kom lidt olie på panden, og steg pølserne ved middel-høj varme, til de begynder at tage farve. Kom dem derefter over i gryden.
Krydr mørbradbøfferne med salt og peber på begge sider, og brun dem i lidt olie på panden ved høj varme. De skal kun lige brunes. Derefter skal de over i gryden.
Lad mørbradgryden simre under låg ved lav varme mens resten af retten gøres færdig.
Steg kalkunbaconen i lidt olie på panden ved middel varme. Man kan naturligvis også bruge "rigtig" bacon, men jeg synes faktisk, at man kan få noget ganske hæderligt kalkunbacon, og det er noget sundere.
Skyl persillen, hak den, og kom den i en skål.
Smag mørbradgryden til med salt og peber, og servér f.eks. med kartoffelmos, blomkålsris eller salat samt bacon og persille på toppen.
Velbekomme!
Antal kalorier i fedtfattig vs. gammeldags mørbradgryde
Den sunde mørbradgryde indeholder ca. 583 kalorier pr. person. Til sammenligning indeholder en god gammeldags mørbradgryde ca. 885 kalorier pr. person. Den lette variant indeholder altså ca. 35% færre kalorier, og jeg synes faktisk ikke, at det går væsentligt ud over smagen.
Hvis det skal være endnu sundere, kan man evt. udelade kyllingepølserne helt - så sparer man ca. 81 kalorier pr. person. Eller man kan udelade kalkunbaconen - så sparer man ca. 57 kalorier pr. person.
Antal personer
Opskriften er beregnet til 4 personer, men du kan nemt ændre antal personer i feltet lige over ingredienslisten. Den kan omregnes helt op til 30 personer, men da der er mange grøntsager, der skal snittes i denne opskrift, er det måske ikke den mest velegnede mørbradgryde til så mange personer.
Sund madplan med masser af grøntsager
Sund mad til hele ugen? Få denne sunde madplan med tilhørende indkøbsliste lige her - helt gratis.