Mørkt grydebrød med rugmel
Dette lidt anderledes grydebrød er mørkt, fordi det er lavet på maltmel og rugmel. Det giver brødet en skøn duft og en flot farve, men brødet har stadig en skøn konsistens. Og som et hvert andet grydebrød er det dejligt nemt at lave.
Ingredienser
til 1 stk- 4 dl vand
- 5 g gær
- 1 1⁄2 tsk fint salt
- 100 g rugmel
- 1 1⁄2 spsk maltmel
- 350 g hvedemel
Kom vand og gær i en skål, og rør rundt, til gæren er opløst. Tilsæt resten af ingredienserne, og rør rundt i 1-2 minutter, til dejen er helt ensartet. Dæk skålen med husholdningsfilm, og sæt den på køl i 12-48 timer.
Tag dejen ud af køleskabet, og stræk den ved at hive siderne ind over midten. Lad den varme op til stuetemperatur (det tager ca. 1,5 time).
Kom godt med mel på hænderne, og drys lidt på bordet. Stræk dejen som tidligere, og kom den ud på bordet. Form den til et brød, og sørg for, at det er dækket af mel. Kom det tilbage i skålen, og sæt det til at efterhæve i ca. 45 minutter.
Forvarm ovnen til 220 grader med en robust gryde (gerne støbejern) i midten af ovnen, mens brødet efterhæver.
Kom brødet i gryden, og sæt låget på. Bag det i 30 minutter med låg på, og tag derefter låget af. Bag brødet færdigt i yderligere ca. 10 minutter uden låg.
Lad det mørke grydebrød køle helt af, før du skærer i det.