Nemme koldhævede surdejsboller (æltefrie)
Min bedste opskrift på nemme koldhævede surdejsboller, der bliver både sprøde og luftige. Og dejen skal ikke engang æltes, men blot røres sammen og på køl.
Se lige den luftige og saftige krumme.
Ingredienser
til 8 stk- 100 g surdej
- 450 g vand (stuetemperatur)
- 50 g havregryn
- 50 g solsikkekerner
- 25 g hørfrø eller sesamfrø
- 100 g mel (groft)
- 325 g hvedemel (gerne mel med højt proteinindhold, f.eks. manitobamel)
- 10 g sukker
- 10 g salt
Til bagning af bollerne
- 2 dl vand (kogende - til at lave damp i ovnen)
Sådan bager du de nemme surdejsboller
- Rør surdejen ud i vandet, og tilsæt havregryn, solsikkekerner, hørfrø (eller sesamfrø), groft mel og hvedemel. Tilsæt også sukker og salt, og rør dejen sammen, til du har en ensartet dej.
- Lad dejen stå ved stuetemperatur i ca. 4 timer, til dejen er hævet med 50% eller lidt mere. Sæt herefter dejen i køleskabet, og lad den koldhæve i 8-12 timer.
- Forvarm ovnen til 250 grader med en tom bageplade (eller et bagestål) i midten af ovnen og en tom bradepande nederst i ovnen, og lad dem varme op sammen med ovnen.
- Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå på køkkenbordet, imens ovnen varmer op.
- Dyp en spiseske i vand, og brug den til at sætte klatter af bolledejen på et stykke bagepapir.
- Glid bagepapiret med bollerne over på den forvarmede bageplade i ovnen, og smid det kogende vand i bradepanden under (pas på dampen fra det varme vand). Luk ovnen hurtigt. Dampen fra vandet giver ekstra luftige boller.
- Bag bollerne i 5 minutter ved 250 grader, og tag herefter den nederste bradepande med vand ud af ovnen. Bag dem yderligere 10-12 minutter. Det er vigtigt, at bollerne bliver godt gyldne, så de bliver super sprøde.
- Lad surdejsbollerne køle af på en rist.
Kan bollerne fryses?
Ja, bollerne kan sagtens fryses ned. Det er en god idé at dryppe lidt vand på dem og lune dem kort i ovnen inden servering, for så bliver skorpen frisk og sprød igen.
Kan de laves hurtigere?
Du kan tilsætte 2-3 gram gær sammen med surdejen. Så skal dejen kun hæve i 2 timer i stedet for 4 timer, inden du sætter den på køl. Du kan også bage dem direkte efter hævetiden, men jeg anbefaler at lade dejen koldhæve, da det giver den bedste smag.
Fakta om opskriften
Måltid: Bagværk
Oprindelse: Det danske køkken
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet: 5 min.
Samlet hævetid: 12 timer
Bagetid: 15-17 min.
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for koldhævede surdejsboller
pr. bolle | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 292 kcal | 2335 kcal |
Kulhydrat | 48 g | 383 g |
Protein | 9 g | 75 g |
Fedt | 6 g | 47 g |