Nøddeboller
Let grove nøddeboller med grahamsmel og et skønt, knasende bid. Søde mandler og hasselnødder giver en varm aroma og en dybde i smagen. Indbydende ser de også ud med den sprøde, gyldne overflade, pyntet med græskarkerner.
Ingredienser
til 5 stk- 50 g gær
- 1 dl vand (kropstemperatur)
- 1 dl mælk
- 2 spsk olie (gerne kokosolie)
- 4 dl grahamsmel
- 1 dl hvedemel
- 1 tsk salt
- 50 g mandler
- 50 g hasselnødder
- æg til pensling
- græskarkerner til pynt
Tag en skål frem og opløs heri gæren i det lunkne vand. Det må ikke være for varmt, da det så ødelægger gærens funktion. Ibland mælk og olie.
Tag en anden skål og bland heri grahamsmel, hvedemel og salt. Hak mandler og hasselnødder fint og kom dem i skålen. Hæld derefter den våde blanding lidt efter lidt i den tørre, mens du rører rundt. Har det ikke den ønskede konsistens, tilsættes lidt mere mel eller lidt mere væske.
Ælt dejen til den er sammenhængende og luftig. Brug evt. en røremaskine. Sæt den til hævning et lunt sted med et viskestykke eller lign. over i mindst 30 min.
Tænd ovnen på 200 grader.
Del dejen i lige store dele og rul dem til boller. Tryk dem lidt flade, men lad dem have lidt runding på oversiden. Pensl med æg og drys græskarkerner på toppen. Stil nøddebollerne på en rist i ovnen og bag dem i ca. 15 min. Tiden kan variere en smule, alt efter hvilken ovn man har.