Poutine (sprøde fritter med ost og sovs)
Rigtig nem opskrift på poutine med sprøde fritter, ost og brun sovs. Det er simpelthen den lækreste canadiske ret.
Den brune sovs kan enten serveres ved siden af eller hældes over retten umiddelbart inden servering, som jeg har gjort på billedet herover.
Ingredienser
til 2 personerSprøde pommes frites
- 800 g kartofler
- 2 1⁄2 l vand
- 25 g salt + lidt ekstra til drys på pomfritterne
- 3⁄4 tsk natron
- 2 1⁄2 spsk olie
Brun sovs
- 2 dl vand
- 1 oksebouillonterning
- 5 spsk fløde
- 1 1⁄2 spsk majsstivelse
- 1 1⁄2 spsk vand
- lidt kulør
- peber
Til servering
- 1 kugle mozzarella ost eller en blok halloumi eller cheese curds hvis det skal være helt autentisk
Sådan laver du poutine
I opskriften her laver jeg ekstra sprøde pommes frites i ovnen. Du kan dog sagtens lave helt almindelige ovnkartofler eller bruge pomfritter fra frost, hvis retten skal være ekstra nem.
Start med at lave sprøde pomfritter
Skræl kartoflerne, og skær dem ud i pomfritter.
Bring vandet i kog i en gryde, og tilsæt salt og natron. Forkog kartoflerne heri i ca. 8-10 minutter, til de er lige akkurat møre.
Hæld vandet fra, og lad dem tørre lidt.
Vend fritterne med olien, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med lidt ekstra salt.
Bag pomfritterne ved 210 grader i 30-35 minutter, til de er sprøde og gyldne. Vend dem et par gange undervejs, så de bliver lige sprøde på alle sider.
Lav sovsen, imens kartoflerne er i ovnen.
Brun sovs
Kom vand og oksebouillon op i en gryde, og bring det i kog. Rør rundt, så bouillonterningen opløses.
Tilsæt fløde, og lad sovsen koge i 5 minutter. Rør majsstivelsen ud i vandet, og pisk det i sovsen.
Kog sovsen godt igennem, til den tykner. Tilsæt kulør, til sovsen har en passende brun farve. Smag til med salt og peber.
Servering
Skær mozzarellaen i tern. Bruger du halloumi, er det lækkert at stege osteternene, inden du bruger dem i retten.
Fordel de sprøde fritter på tallerkener, og drys mozzarellastykkerne over.
Servér enten den brune sovs ved siden af, eller hæld det over retten umiddelbart inden servering.
Mere hjemmelavet fastfood:
Hjemmelavede kyllingenuggets i ovnLækker ribbenstegssandwichPizzaboller (lækre focaccia pizza)
Hvad betyder poutine?
Ordet poutine betyder egentlig "rod", men referer som oftest til retter som denne med pommes frites, ost og sovs.
Kan man købe cheese curds i Danmark?
Oprindeligt laves poutine med cheese curds, som er milde ostestykker, der har en nærmest "knirkende" konsistens. Det er meget svært at få fat i cheese curds i Danmark, så her er det nemmest at bruge mozzarella eller halloumi.
Halloumi kommer nok tættest på cheese curds, når det kommer til den knirkende konsistens, men mozzarellaen har til gengæld den fordel, at det smelter nemmere, når sovsen hældes over.
Fakta om opskriften
Måltid: Hovedret
Oprindelse: Det canadiske køkken
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for poutine
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 827 kcal | 1653 kcal |
Kulhydrat | 72 g | 145 g |
Protein | 25 g | 49 g |
Fedt | 47 g | 94 g |