Solsikkeboller
Lækre solsikkeboller, der både er luftige og knasende. Bollerne får en dejlig rustik skorpe, da de bare skal klattes ud med en ske – så slipper du helt for at have hænderne i dejen.
Ingredienser
til 14 stk- 5 dl mælk
- 25 g gær
- 30 g smør
- 1 tsk salt
- 100 g havregryn
- 100 g solsikkekerner (plus ekstra til topping)
- ca. 550 g hvedemel
- mælk til pensling
Sådan bager du solsikkebollerne
Lun mælken, så den er lillefingervarm, og smuldr gæren i.
Smelt smørret, og lad det køle lidt af. Kom smeltet smør, salt, havregryn og solsikkekerner ned til mælken. Rør det hele godt sammen, og tilsæt så lidt hvedemel ad gangen, imens du rører rundt – jeg brugte en køkkenmaskine, men det kan sagtens gøres ved håndkraft.
Rør grundigt i dejen, til den er mættet, men stadig klistret. Lad dejen hæve i ca. 1 time.
Brug en ske til at fordele klatter af dejen på et stykke bagepapir. Pensl bollerne med mælk, og drys med solsikkekerner.
Bag bollerne gyldne i ca. 15-20 minutter ved 200 grader – tjek om de er færdige ved at banke på bunden af dem. Når de lyder hule, er de gennembagte.
Se også:
Disse super lækre morgenboller, der koldhæves, så de bliver ekstra luftige.
Næringsindhold for boller solsikkekerner
pr. bolle | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 242 kcal | 3391 kcal |
Kulhydrat | 34 g | 477 g |
Protein | 8 g | 116 g |
Fedt | 7 g | 102 g |
Er bollerne fryseegnede?
Solsikkebollerne kan sagtens fryses ned. Efter optøning kan det være en god idé at pensle dem med lidt vand, inden de lunes i f.eks. ovn eller på en brødrister.
Kan man erstatte hvedemel med en grovere meltype?
Grovere meltyper har ikke den samme bageevne som hvedemel, og det vil derfor give nogle meget tunge og kompakte boller, hvis man kun bruger groft mel. Man kan dog fint erstatte ca. 100-150 g af hvedemelet med en grovere meltype, f.eks. grahamsmel eller speltmel.