Stegte rodfrugter på panden
Se hvordan du laver helt perfekte råstegte rodfrugter på panden, hvor rodfrugterne bliver gyldne, møre og super lækre. Rigtig nemt tilbehør, der passer til mange dejlige retter.
Ingredienser
til 2 personer- 600 g rodfrugter (f.eks. gulerødder, rødbeder, pastinakker, persillerødder eller kartofler)
- 1 spsk olie
- 1 spsk smør
- salt
- peber
- evt. 2 tsk tørret timian eller rosmarin (du kan også bruge frisk)
Sådan steger du perfekte rodfrugter på panden
Skræl alle rodfrugterne, og skær dem i mundrette tern. Hvis du bruger rødbeder, skal du skære dem i lidt mindre tern end de øvrige grøntsager. Du kan også sagtens skære rodfrugterne i stave, hvis du foretrækker det. Bruger du kartofler, skal du holde dem adskilt fra de andre rodfrugter.
Stegning
Varm en pande op ved middel varme, og tilsæt olie og smør. Lad smørret smelte.
Hvis du vil stege kartofler med, skal du starte med at komme dem på panden og stege i ca. 10 minutter, inden de øvrige rodfrugter kommes på panden.
Kom rodfrugterne på panden. Hold evt. rødbederne i den ene side af panden, hvis du vil undgå, at de farver de andre grøntsager under stegningen. Krydr med salt, peber og evt. timian eller rosmarin.
Steg i ca. 15-20 minutter, og vend rodfrugterne jævnligt undervejs, så de ikke brænder på. De er færdige, når de er møre og har fået en dejlig gylden stegeskorpe.
Servér f.eks. de råstegte rodfrugter til lækre kyllingefileter, der også steges på panden.
Gør de stegte rodfrugter ekstra lækre
Se forslag til hvordan du gør de ristede rodfrugter ekstra lækre herunder:
Lav honningstegte rodfrugter
Honning fremhæver den lækre sødme i rodfrugterne, så du kan med fordel tilsætte ca. 1 spsk (til 2 personer), når der er ca. 5 minutter tilbage af stegetiden. Vend dem rundt efterfølgende, så de karamelliseres og glaseres godt i honningen.
Drys med feta
Smuldr ca. 50-75 g feta (til 2 personer) over de stegte rodfrugter inden servering. Fetaens salte og friske smag giver en god kontrast til de søde rodfrugter.
Lav en lækker salat
Fordel ca. 50 g blandet salat (til 2 personer) på et fad eller en tallerken, og fordel rodfrugterne ovenpå. Servér gerne en creme fraiche dressing med sennep til.
Tilberedning af frosne rodfrugter på pande
Du kan sagtens tilberede rodfrugter fra frost på panden, men eftersom de er blancherede inden nedfrysning, kan du med fordel skrue temperaturen en smule op (til trin 6) og stege dem, til de er tøet op og har fået en god stegeskorpe.
Fakta om opskriften
Måltid: Tilbehør
Oprindelse: Det danske køkken
Tidsforbrug:
Forberedelsestid:
Stegetid: (25 min. hvis du bruger kartofler)
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 262 kcal | 524 kcal |
Kulhydrat | 23 g | 46 g |
Protein | 5 g | 11 g |
Fedt | 14 g | 28 g |
Næringsberegningen dækker kun selve grundopskriften på stegte rodfrugter - ikke feta, honning eller salat.
3 andre gode måder at tilberede rodfrugter på
Er du helt vild med rodfrugter, kan jeg også anbefale dig at tage et kig på disse nemme opskrifter:
Glaserede rodfrugter med balsamicoRösti med rodfrugterBagte rodfrugter i ovn
Se alle vores andre opskrifter med rodfrugter her - så kan du finde mere inspiration til at bruge rodfrugter som tilbehør eller i hovedretter.