Sund banankage
Svampet, lækker og sund banankage, der får sin fantastiske sødme fra dadler og bananer. De ledsages af knasende stykker mørk chokolade, og hvedemelet er erstattet af havregryn og mandler.
Ikke så vild med dadler? Bare rolig, kagen smager nemlig slet ikke af dadler. De er blot med til at søde kagen og give den en dejlig svampet konsistens.
Alternativt kan du se denne chokoladekage uden sukker, der er lavet uden dadler.
Ingredienser
til 1 springform- 1 dl havregryn
- 1 1⁄2 dl mandler
- 150 g dadler (f.eks. Juicy Dates - vægt uden sten)
- 5 bananer (modne)
- 3 æg
- 1 tsk vaniljepulver
- 1 tsk bagepulver
- 1 knsp salt
- 1 spsk olie
- 100 g mørk chokolade
- lidt smør eller olie (til at smøre springformen)
Glasur
- 50 g mørk chokolade
Sådan bager du den sunde banankage
- Blend havregrynene til mel i en minihakker eller foodprocessor, og stil det til side. Gør det samme med mandlerne.
- Blend bananer og dadler (uden sten) til en ensartet masse, og kom det op i en skål.
- Pisk æg i ét ad gangen.
- Kom havregrynsmel, mandelmel, vaniljepulver, bagepulver og salt i, og pisk det hele sammen. Kom olie i, og pisk igen.
- Hak chokoladen, og vend det i dejen.
- Smør en springform (24 cm), og hæld dejen heri. Bag banankagen i ca. 40 minutter ved 170 grader.
- Hak chokoladen til glasuren, og kom det på den varme kage. Lad chokoladen smelte, og fordel den så som glasur.
Se også:
Sund chokoladekage
Ofte stillede spørgsmål til opskriften
Få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål til opskriften herunder:
Kan man bruge noget andet end dadler?
Dadlerne er med til både at søde kagen og give den en dejlig svampet konsistens, så de er meget svære at erstatte. Er man ikke så vild med smagen af dadler, skal man dog ikke være bekymret, for dadlerne smager ikke igennem i kagen.
Kan man bruge mandelmel?
Ja, du kan sagtens erstatte de hele mandler med mandelmel. Til 1 kage skal du bruge 90 g mandelmel.
Hvorfor er kagen sundere?
Denne banankage er sundere end en traditionel banankage i den forstand, at der ikke er brugt raffineret sukker, smør eller hvedemel i kagen. Disse usunde ting er byttet ud med sundere alternativer i form af dadler, havregryn og mandler.
Er kagen glutenfri?
Havregryn, bagepulver og mørk chokolade kan potentielt have været i kontakt med gluten i løbet af produktionen. Men så længe man sørger for, at disse ingredienser er helt fri for gluten, kan kagen sagtens spises, hvis man har glutenallergi.
Hvor mange personer er der til?
Der er til omkring 10-12 personer, men det afhænger selvfølgelig af, hvor stor kagesulten er.
Næringsindhold for banankage med dadler og havregryn
pr. stykke | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 271 kcal | 3253 kcal |
Kulhydrat | 31 g | 369 g |
Protein | 6 g | 69 g |
Fedt | 13 g | 156 g |
*Næringsberegningen tager udgangspunkt i, at kagen skæres i 12 stykker.