Valnøddebrød
Et rustikt brød, som simpelthen udstråler sund, rå kraft. Hvidløg giver smagen et skarpt tvist, mens valnødder tilføjer en rund nøddesmag og et let knasende bid. Brødet får en god, sprød skorpe og er formidabelt som madbrød.
Ingredienser
til 10 personer- 450 g fuldkornshvedemel
- 300 g sigtet hvedemel
- 1⁄2 pk tørgær
- 2 spsk frisk rosmarin (hakket)
- 3 spsk olivenolie
- 3 dl vand
- 1 tsk sukker
- 2 fed hvidløg
- 60 g valnødder
- 1 tsk salt
Rør gæren ud i 6 spsk fingervarmt vand og sukker. Imens gærblandingen står og hviler (ca. 10 min) blandes begge typer mel, salt og frisk rosmarin sammen i en skål.
Rør halvdelen af olien ind i gærblandingen og hæld så dette over i skålen med mel. Hvis du ikke har en bagemaskine er det en fordel at røre rundt i dejen med en god træslev eller lignende. Kom resten af vandet og olien i og rør godt rundt. Stil dejen tildækket til hævning i cirka 1½ time.
Hak hvidløg og valnødder. Rist det hurtigt på panden og krydder evt. med lidt peber.
Kom dejen ud på et bord med lidt mel. Rul den ud til den har en tykkelse på ca. 1 cm og smør valnøddeblandingen udover dejen. Fold den sammen og ælt dejen så valnøddeblandingen fordeles godt i dejen. Form dejen til en aflang kugle og lad den efterhæve i mindst 30 minutter.
Forvarm ovnen til 180 grader og bag brødet i ca. 40-45 minutter til det har fået mørk farve og en hul lyd når du banker på det.
Server valnøddebrødet rygende varmt ud af ovnen med f.eks. hjemmelavet hvidløgssmør til.