Vaniljeboller
Rigtig gode og luftige boller med en herlig smag af vanilje. Foruden smagen, så dufter vaniljebollerne også helt forrygende, og man kan næsten ikke vente på, at de kommer ud af ovnen.
Ingredienser
til 24 stk- 7 dl mælk
- 200 g smør
- 25 g gær
- 2 1⁄2 dl sukker
- 2 vaniljestænger
- ca. 20 dl hvedemel
- 1 æg
Til pensling af bollerne
- 1 æg
- evt. perlesukker til pynt
Varm mælk og smør op i en gryde, til smørret er smeltet. Sæt blandingen til side, og lad den køle lidt af, til den er lillefingervarm. Hæld mælkeblandingen op i en skål, smuldr gæren i, og rør det godt ud.
Skær vaniljestængerne i små stykker, og blend dem sammen med lidt af sukkeret. Sigt blandingen, så evt. store stykker vaniljestang bliver sorteret fra. Kom vaniljesukkeret i mælkeblandingen sammen med det almindelige sukker.
Ælt hvedemelet i lidt efter lidt. Hold gerne lidt af melet tilbage, så dejen ikke bliver for tør. Kom ægget i til sidst, og ælt hele dejen godt igennem i 5-10 minutter.
Lad dejen hæve under et viskestykke, til den er fordoblet i størrelsen. Det tager ca. 45 minutter. Del dejen i det ønskede antal stykker, og form dem til boller.
Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Læg et viskestykke over, og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter.
Forvarm imens ovnen til 225 grader.
Pensl vaniljebollerne med sammenpisket æg, og drys evt. med lidt perlesukker som pynt.
Bag bollerne i ca. 10 minutter, til de lyder hule, når man banker på bunden af dem.