Lær at spise langsomme kulhydrater
Bedre fedtforbrænding, ingen sult og en viljestyrke til at styre uden om fedtfristelserne. Lyder det besnærende? Så lær at spise de langsomme kulhydrater.
Du har forsøgt at tabe dig, spiser fedtfattigt, får masser af kulhydrater - men der sker intet!
Lyder situationen bekendt, så opgiv ikke de sunde vaner. Brug i stedet ti minutter til at sætte dig ind i det glykæmiske indeks. Det kan være netop det, der skal til for at få gang i dit vægttab.
Det glykæmiske indeks er et forholdstal, der viser, hvor hurtigt kulhydraterne i en fødevare bliver optaget og får blodsukkeret til at stige. Selv om det lyder teoretisk, er det noget, du i høj grad kan få gavn af. Nye undersøgelser viser nemlig, at spiser man mange langsomme kulhydrater med lavt glukæmisk indeks, så kommer vægttabet af sig selv.
I praksis kan du sænke det glykæmiske indeks ved at erstatte høj-glykæmiske fødevarer med lignende lave. Du kan også spise mere protein, da det sænker måltidets samlede glykæmiske indeks. Det samme gør fibre - især vandopløselige. Endelig er det en fordel at spise mindre hovedmåltider og fordele de daglige kulhydrater over flere mellemmåltider og sunde snacks.
Det er meget individuelt, hvordan man reagerer på kostens glykæmiske indeks. Men tre slankefordele er bevist:
Ingen sult
Måltidet med det laveste glykæmisk indeks giver størst mæthed og er også det, der slanker mest.
Fedtforbrænding
Hvis man spiser kulhydrater med lavt glykæmisk indeks før motion, forbrænder man mere fedt under motion.
Viljestyrke
Blodsukkeret bliver bedre reguleret, så man kan få mere fysisk og mental energi. Det regulerer også appetitten, så man får lettere ved at styre uden om de søde og fedende mellemmåltider.
Det glykæmiske indeks | Fødevarer/kulhydrattype |
22 25 28 31 32 36 36 37 |
Kirsebær Grapefrugt Fersken Tørrede abrikoser Lavt Skummemælk Æbler Pære Fuldkornspasta |
41 42 43 44 45 47 48 48 50 52 53 54 55 55 55 56 57 57 |
Æblejuice All-Bran Vindruer Havreklidbrød Flerkornbrød Parboiled ris Bulgur Grønne ærter Rugkærnebrød Mellem Kiwi Bananer Special K Majs Bruneris Almindelig pasta Hvid ris Pitabrød Appelsinjuice |
61 65 65 66 68 68 69 70 71 72 73 82 83 84 90 95 100 |
Havregrød Fuldkornsrugbrød Almindeligt sukker Ananas Sodavand (m. sukker) Tacoskaller Fuldkornshvedebrød Franskbrød Gulerødder Højt Vandmelon Honning Riskager Kartofler Corn flakes Glutenfrit franskbrød Baguette Druesukker |
Druesukker (glukose) er indeks = 100 |
Kilde: I Form 14/2001