Hjemmelavet Krydderfedt
Ingredienser
- 1⁄2 kg spæk uden svær
- 1 spsk olie
- 2 tsk salt
- 1 løg
- 250 g svinefedt (ukrydret)
- 1 syrligt æble
- lidt frisk timian (eller tørret)
Smelter man blot spæk eller flomme, risikerer man at fedtet bliver lidt grynet. Følgende er lidt mere omstændigt, men fedtet bliver fint smørbart. Løg og æbler bruges kun som krydderi. Skær spækket i små terninger. Varm olie i en sauterpande eller bred gryde og tilsæt spækterningerne. Lad det småstege i 15-20 min. under jævnlig omrøring, så det ikke steger sammen i en stor kage.
Tag fedtegreverne op med en hulske når de er let brune og drys dem med 1 tsk salt. Skær løget i både og kom dem i gryden med det rene fedt og resten af saltet. Bland det godt og tilsæt timian og æbler skåret i både. Lad æblerne mørne i fedtet ca. 5 min. under omrøring.
Tag løg, æbler og timian op. Hæld fedtet i skåle eller aluforme. Stil i køleskabet til det er halvstift og rør først nu greverne i (ellers falder de til bunds). Lad fedtet stå mindst 12 timer inden brug.