Musser (sønderjyske pebernødder)
Da jeg var barn bagte min mor disse velsmagende pebernødder med anis. Så var julen på vej.
I Højer, hvor jeg stammer fra, kalder man pebernødder "Musser". De er en smule hårde, men sådan skal de være. Ligeledes behøver man ikke at trille dem runde.
Ingredienser
- 500 g hvedemel
- 200 g groft rugmel
- 350 g flormelis
- 125 g svinefedt
- 4 æg
- 6 spsk skummetmælk
- 50 g anis (hel)
- skal af 1 citron (Reven)
- 1 tsk hjortetaksalt
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk hvid peber
Det hele æltes godt sammen til dejen er smidig. Knib små portioner dej af, og rul den til tynde stænger. Stængerne skal være let melede. Lad dem stå natten over i køleskabet på en plade. Læg cirka 6 stænger sammen, og skær dem i små stykker. Læg stykkerne over på en plade med bagepapir. Sørg for at pebernødderne ikke rører hinanden, men de må dog gerne stå tæt. Bages ved 160 grader (varmluftovn) i cirka 12 minutter. Pebernødderne er færdige, når bunden er lysebrun. Til slut hældes alle de bagte pebernødder sammen på en plade, og sættes igen i ovnen. Lad ovnen varme op til 125 grader, sluk, og lad pebernødderne stå i ovnen indtil den er kold. Nu er de klar til at blive puttet i en kagedåse.