Andesteg
En virkelig hyggelig aften kræver en virkelig god andesteg. Det er især populært til højtiderne, traditionelt spises det mortensaften og undersøgelser viser, at op mod 70 % af danskerne spiser andesteg til jul.
Få familiens tænder til at løbe i vand med denne saftige steg, tilberedt på den helt rigtige måde med det traditionelle fyld af svesker og æbler.
Ingredienser
til 4 personer- 1 and (på ca. 3600 g)
- 2 tsk groft salt
- 3 æbler (skrællede)
- 200 g svesker uden sten
- 3⁄4 l vand
Anden ordnes først ved at rense og skylle den før den tørres og eventuelle rester af fjer fjernes. Gumpen og vingespidserne klippes af før anden gnides udvendigt med salt.
Fyld så anden med svesker og æbler og læg den på en ovnrist med brystet opad. Dernæst kommes halvdelen af vandet i en bradepande. Man kan evt. komme indmad og hals i bradepanden også.
Risten med anden lægges oven på bradepanden, og den steges midt i ovnen ved 175 grader i ca. 2½ time. Resten af vandet tilsætter man lidt efter lidt i løbet af stegetiden.
Efter de 2½ time tages anden ud af ovnen og man mærker om den er klar. Det kan være den skal have lidt ekstra stegetid i ovnen. Når den er færdigstegt tages den ud og sættes til at hvile tildækket i 30 minutter.
Inden servering deles anden i stykker med vinger, lår (over og under) og bryststykker. Kødet lægges i et fad og man kan anrette med svesker og æbler.
Sådan ved du, om anden er færdig
Tag en kniv, og skær en lille lomme ved et af lårene. Hvis låret er nemt at løsne, og kødsaften er klar og ikke rød, er anden færdig.
Tilbehør til andesteg
Servér andestegen med verdens bedste hjemmelavede rødkål, brunede kartofler og en god andesovs.