Karamelbudding
Karamelbudding er almindeligt i flere andre lande. F.eks. serveres den som dessert i England, mens den i Norge er en fast del af julemenuen. Har du endnu ikke stiftet dens søde bekendtskab, bør du unde dig selv fornøjelsen.
Ingredienser
- 2 dl sukker
- 4 dl mælk
- 2 dl piskefløde
- 5 spsk sukker
- 1 vaniljestang
- 6 æg
Start med at karamellisere sukkeret. Dette gøres ved at smelte sukkeret i en gryde ved middel varme. Sørg for at røre jævnligt i sukkeret, som først er færdigt, når det har fået en tyk og flydende konsistens. Hæld det over i en tæt kageform, brødform eller ildfast form. Det vigtigste er, at formen kan rumme ca. 1½ liter væske.
Del vanillestangen på langs og skrab frøene ud. Kog både frøene og stangen op med mælk, piskefløde og sukker. Afkøl før de let piskede æg tilsættes. Hæld dette over i formen.
Buddingen skal derefter kommes i vandbad (det vil sige, at formen skal sættes ind i en anden form eller lignende, som er fyldt med vand). Vandet skal dække op til 1/3 af formen buddingen er i.
Put dette i ovnen ved 125 grader i ca. 1½ time. Når buddingen er fast, er den færdig. Vent til den er afkølet før den vendes på en serveringsbakke.
Buddingen kan evt. også stå natten over i køleskabet.