Mormors citronfromage (den ægte gammeldags)
God gammeldags citronfromage som mormor lavede den. Den bliver simpelthen så luftig og pyntes rigtig flot med flødeskum.
Inden du går i gang, så tag alle ingredienserne ud af køleskabet 30-45 minutter før, så de kan få stuetemperatur. Så får husblassen ikke et temperaturchok, når fromagen skal blandes sammen, og så undgår man, at der kommer trælse husblas-trevler i fromagen.
Ingredienser
til 6 personer- 4 blade husblas
- 4 æggeblommer
- 100 g sukker
- 1 1⁄2 spsk citronskal
- 4 æggehvider
- 3 dl fløde
- 1 dl citronsaft
Forslag til pynt
- 3 dl fløde
- Strimler af citronskal
Sådan laver du citronfromage a la mormor
Start med at lægge husblad i blød i koldt vand. Det skal stå i blød i ca. 15 minutter (imens resten af elementerne forberedes).
Kom æggeblommer, sukker og citronskal op i en skål, og pisk det til en luftig og lys æggesnaps.
Pisk æggehviderne stive (husk at vaske piskerisene grundigt først, hvis du bruger de samme, som du brugte til æggesnapsen).
Pisk fløden til en let flødeskum. Det er vigtigt, at fløden ikke piskes for meget, da citronfromagen så vil skille.
Smelt husblas ved svag varme eller over vandbad. Rør et par spiseskefulde af citronsaften og æggesnapsen i den smeltede husblas, så den køler lidt af.
Pisk resten af citronsaften i æggesnapsen, og pisk herefter den smeltede husblas i.
Vend først de piskede æggehvider forsigtigt i, og fold til sidst flødeskum i. Lad massen stå på køkkenbordet i 10 minutter, og vend rundt i den et par gange (så undgår man bundfald i fromagen).
Hæld citronfromagen op i en skål, og lad den sætte sig på køl i ca. 3-4 timer. Skal det gå lidt stærkere, kan du komme fromagen i fryseren i en time og dernæst i køleskabet 30 minutter - så skulle den gerne have sat sig og være gennemkold.
Pynt fromagen på ægte gammeldags manér
Pisk fløden til flødeskum, og kom det op i en sprøjtepose med en stjernetyl.
Sprøjt små dutter rundt i kanten af citronfromagen, og pynt med små tynde strimler af citronskal. Servér det resterende flødeskum i en skål ved siden af.
Se også disse klassiske danske desserter:
Luftig appelsinfromageÆbletrifli med makronerVerdens bedste pandekagerSvesketrifli
Ofte stillede spørgsmål
Få svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål til opskriften herunder:
Hvorfor kommer der bundfald i min citronfromage?
Hvis der er bundfald i din citronfromage, er det fordi, massen er skilt. Det kan ske, hvis enten æggehviderne eller fløden er pisket for hårdt, for så har det svært ved at "smelte" sammen med æggemassen og blive til en blød og luftig citronfromage.
Kan man fryse den?
Ja, citronfromage kan fint fryses ned, så det er en rigtig god dessert at lave i forvejen.
Hvad spiser man til?
I opskriften har jeg lagt op til, at man serverer fromagen enkelt og på ægte gammeldags facon med flødeskumsdutter, men det er også rigtig lækkert at servere fromagen med lidt knas til, f.eks. hakket Daim eller nødder.
Vil du lave citronfromage på en ny måde, kan du lave den her citronfromage med blåbærgelé på toppen.
Fakta om opskriften
Måltid: Dessert
Oprindelse: Det danske køkken
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet: 30 min.
Køletid: 1 time og 30 min. (hvis du først kommer citronfromagen i fryseren og derefter i køleskabet)
Samlet tidsforbrug:
Hvor mange kalorier er der i en gammeldags citronfromage?
pr. 100 gram | pr. person | hele portionen | |
---|---|---|---|
Kalorier | 251 kcal | 314 kcal | 1886 kcal |
Kulhydrat | 16 g | 20 g | 121 g |
Protein | 5 g | 6 g | 39 g |
Fedt | 18 g | 23 g | 139 g |
Ovenstående næringsberegning omfatter ikke flødeskum og citronskal som pynt på toppen. Se i stedet næringsberegningen nedenfor.
Næringsindhold inkl. flødeskum på toppen
pr. 100 gram | pr. person | hele portionen | |
---|---|---|---|
Kalorier | 282 kcal | 504 kcal | 3023 kcal |
Kulhydrat | 12 g | 22 g | 131 g |
Protein | 4 g | 8 g | 46 g |
Fedt | 24 g | 43 g | 258 g |
- Publiceret d.
- 14.07.23.
- Kategori:
- Madopskrifter ›
- Dessert ›
- Desserter med frugt ›
- Desserter med citron