Græsk moussaka
Moussaka er skønt som hovedret for hele familien med den gode, gennemgribende smag af aubergine og cremede konsistens, harmonisk kontrasteret af den sprøde overflade. Server evt. med lunt baguette og salat.
Ingredienser
- 750 g aubergine (ca 3 små eller 2 store)
- olie
- salt
- peber
Kødsauce
- 2 løg (hakket)
- 2 fed hvidløg (presset)
- 600 g hakket oksekød eller hakket lammekød
- lidt smør eller olie
- 1 ds tomatpuré
- 1 ds hakkede tomater
- salt
- peber
- lidt persille (hakket)
- 1 tsk kanel
Bechamelsovs
- 40 g smør
- 2 spsk hvedemel
- 7 dl mælk
- 150 g revet ost
- 1 tsk revet muskatnød
- salt
- peber
- lidt rasp
Sådan laver du ægte græsk moussaka
Auberginer snittes ud i stykker på ca. 1 cm i tykkelsen. De strøs med salt og peber og lades derpå stå i omkring 10 min., inden de gnides med lidt køkkenrulle og steges på en pande i opvarmet olie. Hver side skal kun have et par minutter.
Kødsovsen laves ved først at stege løg, hvidløg og kød i smeltet smør. De andre ting til kødsovsen kommes i. Det skal småkoge ved lav temperatur og med låg på, mens det sidste gøres klar.
Bechamelsovsen laves ved at komme smørret i en gryde (helst med tyk bund eller belægning på bunden), lade det smelte og derpå komme mel i. Rør grundigt. Det halve af mælken blandes i. Når det når kogepunktet blandes det sidste mælk gradvist i. Sovsen skal have lov at simre noget tid, inden ost, muskatnød, salt og peber kommes i efter smag.
Smør et ovnfast fad. Tag ca. halvdelen af augbergineskiverne og kom dem i bunden af det. Herpå kommes kødsovsen udover og ovenpå det de tilbageværende auberginer. Til slut kommes bechamelsovsen over og mousakkaen strøs med rasp.
Kom den i ovnen ved 180 grader i omkring 50 min.