Andefond
Se hvordan du laver hjemmelavet andefond med en intens og kraftig smag, så du kan lave en drøngod andesovs.
Her laves andefonden på andelår, men opskriften viser også, hvordan du kan lave det på skrog, eller hvis du steger en hel and.
Andefond på skrog, andelår eller hel andesteg?
Opskriften er delt op, så du kan se, hvordan du laver den bedste andefond, uanset om du skal stege en hel and, eller du vil koge en fond på andeskrog eller andelår.
Ingredienser
til 4 personerHvis du vil bruge andeskrog eller lår
- ca. 600 g andelår eller andeskrog
- 75 g gulerødder
- 75 g knoldselleri eller persillerod
- 2 løg
- 4 laurbærblade
- 1 tsk peberkorn
- evt. 4 kviste timian eller persille
- 1 1⁄2 l vand
- evt. salt
Hvis du skal stege en hel and
- 1 and (husk at gemme indmaden)
- 75 g gulerødder
- 75 g knoldselleri eller persillerod
- 2 løg
- 4 laurbærblade
- 1 tsk peberkorn
- evt. 4 kviste timian eller persille
- 1 1⁄2 l vand
Sådan koger du andefond på andeskrog eller andelår
Start med at komme andelår eller andeskrog op i et ildfast fad, og brun det godt af ved 225 grader i 30 minutter. Du kan godt undlade dette skridt, men det giver ekstra meget smag til fonden, så jeg vil ikke anbefale at skippe det.
Skræl gulerod og knoldselleri (eller persillerod), og skær begge dele i grove stykker. Pil løgene, og skær dem i halve.
Kom alle grøntsagerne op i en gryde sammen med andelår eller -skrog. Tilsæt vand, laurbærblade, peberkorn og evt. timian eller persille.
Bring det til en simren, og lad fonden koge ca. 3 timer. Den skal helst reduceres, så der kun er 1/3 af væskemængden tilbage (5 dl til 4 personer).
Hæld fonden gennem en sigte, og skum noget af fedtet på toppen af - så er den klar til brug.
Obs! Du kan godt salte fonden, men jeg plejer ikke at gøre det - specielt ikke, når fonden skal bruges til sovs. Så risikerer man nemlig hurtigt, at sovsen bliver for salt, så det er bedst at smage til med salt som det sidste.
Sådan laver du fond hvis du skal stege en hel and
Når du skal stege en hel and, starter du med at lave fonden i en bradepande, der sættes under anden, imens den steger.
Skræl gulerod og knoldselleri eller persillerod, og skær dem i grove stykker. Pil løgene, og skær dem i halve eller kvarte afhængig af størrelsen.
Læg grøntsagerne i en bradepande sammen med indmaden fra anden (kassér leveren, for den kan give fonden en bitter smag).
Tilsæt laurbærblade, peberkorn og evt. timian eller persille. Hæld vandet på, og læg anden på en rist ovenover bradepanden. Steg nu anden i ovnen (se stegetid og temperatur for en helstegt and her).
Efter stegning hælder du stegeskyen igennem en sigte og op i en gryde. Kog nu fonden ind, til du har omtrent 5 dl (til 4 personer) tilbage til at lave sovs af. Parterer du anden i mellemtiden, kan du med fordel komme skroget med i gryden, så fonden kan få ekstra meget andesmag.
Brug fonden til sovs:
Den bedste sovs til and
Ofte stillede spørgsmål
Få svar på nogle af de oftest stille spørgsmål til opskriften herunder:
Kan man fryse andefond?
Ja, du kan sagtens fryse fonden ned. Lad den blot køle helt af, og hæld den derefter over i en lufttæt beholder eller en frysepose, og kom den i fryseren.
Kan man lave det i forvejen?
Du kan fint lave andefonden et par dage før, du skal bruge den. Det er super smart, hvis du i forvejen steger anden dagen før f.eks. juleaften eller Mortens Aften, for så kan du i samme ombæring lige så godt lave andefonden, så den er klar til sovsen dagen efter.
Hvor meget fond til sovs?
Til 4 personer skal du bruge ca. 5 dl hjemmelavet koncentreret fond til at lave andesovs. Bruger du færdigkøbt koncentreret andefond skal du huske at blande den op med vand, inden du bruger den i sovs.
Fakta om opskriften
Måltid: Tilbehør
Oprindelse: Det danske køkken
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet:
Kogetid: (inkl. tid til at brune ingredienser (andelår, andeskrog) af i ovnen)
Samlet tidsforbrug: