Birria tacos
Birria tacos er ikke en hvilken som helst slags tacos - det er muligvis de bedste. De fyldes nemlig med smeltende mørt oksekød og ost, inden de steges sprøde på panden.
Oksekødet er så mørt, at det næsten kan tygges med øjenlågene.
Ingredienser
til 4 personer- ca. 850 g oksespidsbryst eller oksebov, -klump eller -tykkam (eller kylling hvis det skal gå hurtigt)
- 1 spsk olie til bruning af kødet
- 2 løg (små)
- 3 fed hvidløg
- 2 tsk chilipulver (gerne ancho chilipulver, men andre slags kan også sagtens bruges)
- 1 1⁄2 spsk spidskommen
- 1 spsk stødt koriander
- 2 tsk oregano
- evt. 1⁄4 tsk kanel eller stødt nellike
- 3 dl vand
- 1⁄2 oksebouillonterning
- 1 1⁄2 dl tomatpassata eller hakkede tomater eller finthakkede friske tomater
- 1 spsk æblecidereddike eller almindelig eddike
- 4 laurbærblade
- salt
- peber
Derudover
- 16 små tortillapandekager (de små bløde pandekager til tacos)
- 300 g revet mozzarella eller cheddar
- 3 spsk olie til stegning
Servér f.eks med
- limefrugt eller frisk koriander
- creme fraiche eller guacamole
- salat (den her er god til tacos og chili con carne)
Sådan laver du birria tacos
Skær kødet i tern på ca. 5x5 cm. Krydr med salt og peber, og brun kødet på alle sider ved høj varme. Tag kødet op, og sæt det til side til senere.
Pil løg og hvidløg, og hak begge dele. Svits det ved middellav varme i den samme gryde, som du har brunet kødet i.
Tilsæt krydderierne, og svits dem med et par minutter.
Hæld vand på, og smuldr oksebouillonterningen i. Tilsæt også tomatpassata, eddike og laurbærblade, og krydr med salt og peber.
Kom kødet tilbage i gryden, læg låg på, og lad det simre ved svag varme i ca. 3 timer, til kødet er så mørt, at det nemt falder fra hinanden. Du kan også stege kødet færdig i ovnen ved 140 grader (husk stadig at lægge låg på gryden).
Tag kødet op af sovsen (men gem sovsen), og riv det fra hinanden med to gafler. Vend kødet sammen med lidt af sovsen.
Fyld tortillapandekagerne og steg dem
Fordel kød og revet mozzarella på de små tortillapandekager. Sørg for kun at placere fyldet på den nederste halvdel af hver pandekage. Fold halvdelen uden fyld henover fyldet, og tryk det lidt sammen.
Pensl begge sider af tacosene med lidt af den gemte birria sovs.
Steg dem i lidt olie ved middel varme, til osten er smeltet, og de små tacos er gyldne og sprøde på begge sider.
Hæld resten af birria sovsen op i små skåle, og servér den som dyppesovs til dine tacos. Det er også rigtig lækkert at servere lidt frisk koriander og limebåde til.
Gode dips til tacos:
Guacamole uden creme fraicheChilimayonnaise
Hvis du vil bruge kylling
Vil du bruge kylling i stedet for oksekød, skal det kun tilberedes ca. 1 time.
En dansk version af en mexicansk klassiker
I den her opskrift er de lækre quesabirria-tacos lavet med ingredienser, der er nemme at få fat på i Danmark. Oprindeligt laves de med gedekød og oaxacan-ost, men begge dele er meget svære at opstøve i Danmark.
Skal smagen være helt autentisk, skal der også tørrede guajillo chilier og ancho chilier i sovsen. Kan du få fat på de to slags chilier (i en specialbutik eller online), kan jeg derfor kun anbefale at tilsætte dem. Der skal bruges to af hver, og husk at udbløde dem i kogende vand, inden de blendes sammen med birria sovsen.
Fakta om opskriften
Måltid: Hovedret
Oprindelse: Det mexicanske køkken
Smag: Oksekød, chili, spidskommen og koriander
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet:
Tilberedningstid:
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for birria tacos med oksekød
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 1077 kcal | 4308 kcal |
Kulhydrat | 69 g | 277 g |
Protein | 70 g | 280 g |
Fedt | 57 g | 226 g |
Næringsberegningen tager udgangspunkt i, at man spiser al sovsen, men det gør man typisk ikke. Det reelle næringsindhold pr. person er altså lidt lavere end tallene i tabellen.
2 gode salater til tacos
Det er rigtig lækkert at servere en frisk salat til de sprøde tacos, og de her passer ekstra godt til:
Lækker spidskålssalat med avocadoGod salat til tacos, chili con carne og andet mexicansk mad