Brød til suppe
Virkelig lækkert brød til suppe, der får en dejlig luftig og blød krumme. Det er super nemt at bage og kan nemt laves til et fantastisk madbrød med f.eks. ost eller dejlige krydderier på toppen.
Ingredienser
til 6 personer- 1 1⁄2 dl vand (koldt)
- 1 1⁄2 dl mælk (koldt)
- 25 g gær
- 1 tsk sukker
- 1 1⁄2 tsk salt
- 100 g fuldkornshvedemel (groft)
- 300 g hvedemel
Til pensling
- 2 spsk mælk
Til ostebrød
- 100 g revet ost (f.eks. cheddar eller mozzarella)
Valgfrie ekstra toppings
- 2 spsk tørret timian eller oregano eller rosmarin
- groft salt (gerne havsalt)
Sådan bager du suppebrødet
Kom vand og mælk op i en skål, og rør gæren ud heri.
Tilsæt sukker, salt, fuldkornshvedemel og hvedemel, og ælt det godt sammen.
Ælt dejen i 8-10 minutter, til den er glat og smidig. Bliv ikke fristet til at tilsætte mere mel, hvis dejen klistrer. Jo mere du ælter, jo mindre klistret bliver dejen og tilsætter du mere mel, risikerer du at få tørre boller.
Dæk dejen til, og lad den hæve til dobbelt størrelse - det tager ca. 1 time.
Del dejen i små stykker (ca. 14 stk. til 6 personer), og rul dem til små boller. Fordel bollerne med en lille smule mellemrum i en springform (ca. 26 cm) beklædt med bagepapir (se hvordan i videoen her). Vil du hellere lave suppehorn så se her.
Lad brødet efterhæve i 1 time.
Pensl brødet med mælk, og bag det i ca. 30 minutter ved 200 grader.
Ostebrød til suppen
Hvis du gerne vil lave lækre ostebrød til din suppe, skal du blot drysse brødet med revet ost, efter du har penslet det med mælk. Både revet cheddar og mozzarella passer rigtig godt til.
Flere lækre toppings til brødet
Det er også super lækkert at drysse brødet med f.eks. tørrede krydderurter eller groft salt inden bagning, og du kan med fordel variere toppingen på de små brød, så man selv kan vælge, om man vil have en med ost, med krydderier eller helt uden topping.
Se hvordan i videoen her:
Lækkert brød til suppe der her toppes med ost og krydderier.
Sådan laver du suppehorn
Hvis du hellere vil lave suppehorn frem for et brydebrød, skal du efter første hævning rulle dejen ud til en cirkel. Skær den i trekanter (ca. 12 stk. til 6 personer), og rul dem sammen til horn.
Pensl dem med mælk, og bag dem ved 200 grader i ca. 25 minutter. Du kan også her vælge at drysse hornene med ost, inden du bager dem, hvis du gerne vil have lækre ostebrød.
Kan man lave en hurtigere version af brødet?
I stedet for 25 g gær kan du bruge 50 g gær, og så kan du nøjes med at lade dejen hæve i 30 minutter, og yderligere 30 minutter efter formning.
Brødet vil dog have en lidt tydeligere gærsmag, men det er en ganske fin løsning, når det skal gå lidt hurtigere.
Fakta om opskriften
Måltid: Tilbehør
Oprindelse: Det danske køkken
Arbejdstid i køkkenet:
Samlet hævetid: 2 timer
Bagetid:
Næringsindhold for brød til suppe
pr. "bolle" | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 107 kcal | 1502 kcal |
Kulhydrat | 21 g | 289 g |
Protein | 4 g | 54 g |
Fedt | 1 g | 8 g |
Næringsberegningen omfatter kun selve brødet - ikke ost eller anden topping. Beregningen tager udgangspunkt i, at hele portionen giver 14 boller.
Næringsindhold for suppehornene
pr. suppehorn | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 125 kcal | 1502 kcal |
Kulhydrat | 24 g | 289 g |
Protein | 4 g | 54 g |
Fedt | 1 g | 8 g |
Næringsindholdet pr. suppehorn tager udgangspunkt i, at hele portionen giver 12 horn.