Bulgur - kogetid og tilberedning
Se her hvordan du koger bulgur, så det får den helt perfekte konsistens.
Ingredienser
til 3 personer- 8 dl vand eller grøntsagsbouillon
- evt. 1 1⁄2 tsk salt (hvis du bruger grøntsagsbouillon, skal du ikke bruge salt)
- 3 dl bulgur
Sådan tilbereder du bulgur
Bring vand og salt i kog i en gryde. Du kan også bruge grøntsagsbouillon, men så skal du undlade salt.
Kom bulgur op i en si, og skyl det (se hvorfor).
Kogetid
Tilsæt den skyllede bulgur til gryden, læg låg på, og skru ned, så den koger ved svag varme.
Kog bulguren i 15 minutter, til den er mør. Hæld evt. ekstra vand i gryden fra.
Tag gryden af varmen, og lad gerne bulguren trække i 5-10 minutter inden servering. Det giver en rigtig god konsistens.
Rør bulguren igennem med en gaffel, og servér.
Brug f.eks. bulgur i disse retter:
Bulgursalat med persilleFyldte peberfrugter med oksekød og bulgur
Ofte stillede spørgsmål
Få svar på nogle af de gængse spørgsmål til opskriften herunder:
Hvorfor skal det skylles inden kogning?
Man skal skylle bulguren inden kogning, for at fjerne overskydende støv og snavs, som kan have sat sig på kernerne under bearbejdningen.
Hvad er bulgur?
Bulgur betyder 'knust hvede' på tyrkisk og er lavet af knækkede og tørrede durumhvedekerner. Det er velegnet at bruge som erstatning for ris i mange retter.
Er der gluten i?
Eftersom bulgur er lavet af hvedekerner, er de ikke glutenfri, og kan derfor ikke indgå i din diæt, hvis du har cøliaki eller anden form for gluten sensitivitet.
Er bulgur sundt?
Bulgur er sundt i den forstand, at det er proteinrigt og indeholder masser af kostfibre. Vil man have det endnu sundere, kan man vælge fuldkornsbulgur, der indeholder endnu flere kostfibre.
Er det sundere end ris?
Ja, bulgur er sundere end ris, for bulgur indeholder knap 11 gange flere kostfibre per 100 gram sammenlignet med hvide ris. Det indeholder også lidt mere protein og lidt færre kalorier, men det er primært den højere mængde kostfibre, der gør bulgur sundere end ris.
Er det sundere end couscous?
Kigger man igen på kostfibrene, er bulgur sundere end couscous, for per 100 gram indeholder bulgur over dobbelt så mange kostfibre end couscous. Couscous har et lidt højere kalorieindhold, men indeholder til gengæld også lidt flere proteiner sammenlignet med bulgur.
Fakta om opskriften
Måltid: Tilbehør
Oprindelse: Det tyrkiske køkken
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet:
Kogetid:
Samlet tidsforbrug: (25 min., hvis du lader bulguren trække efter kogning)
Næringsindhold for kogt bulgur
pr. 100 gram | pr. person | hele portionen | |
---|---|---|---|
Kalorier | 94 kcal | 282 kcal | 845 kcal |
Kulhydrat | 18 g | 55 g | 165 g |
Protein | 3 g | 10 g | 29 g |
Fedt | 1 g | 2 g | 5 g |
Næringsindholdet pr. person tager udgangspunkt i, at man spiser 300 gram kogt bulgur pr. person.