Chokoladetærte med saltkaramel
Virkelig smuk og lækker chokoladetærte med saltkaramel, der smager, så englene synger. Den intense kage er faktisk ikke svær at lave, men det er en fordel at have god tid, da lagene skal have tid til at sætte sig.
Ingredienser
til 10 personerChokoladetærte
- 100 g smør (koldt)
- 200 g hvedemel
- 30 g kakaopulver
- 60 g flormelis
- 1 knsp salt
- 2 æggeblommer
- 5 tsk vand
Saltkaramel
- 250 g sukker
- 25 g smør
- 2 dl piskefløde
- lidt salt
Chokoladeganache
- 300 g mørk chokolade
- 2 1⁄2 dl fløde
- lidt flagesalt til pynt
Det skal du også bruge
- kikærter (til blindbagning af tærtebunden. Du kan også bruge andre tørrede bønner, ris eller linser)
Chokoladetærte:
Skær smørret i tern. Bland mel, kakao og flormelis, og smuldr smørret heri med fingrene. Kom æggeblommer og vand i, og saml dejen – dejen skal ikke æltes, men blot samles. Pak den ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i en halv time.
Rul dejen ud på et meldrysset bord, og kom den i en tærteform på 24 cm. Skær overskydende dej fra. Læg et lag bagepapir oven i tærten, og fyld tørrede kikærter i, så tærten ikke får luftbobler.
Bag tærten i ca. 15 minutter ved 200 grader. Fjern kikærterne de sidste 5 minutter. Lad den køle helt af, imens du forbereder karamellen.
Karamel:
Kom halvdelen af sukkeret i en tykbundet gryde, og lad det smelte helt uden at røre i det. Kom smørret i, og rør det godt ud i sukkeret. Hæld fløden i lidt af gangen, så karamellen ikke stivner pga. den kolde fløde.
Tilsæt resten af sukkeret sammen med lidt salt, og lad karamellen koge i 15-20 minutter, til den er tilpas tyk – jeg brugte et termometer, og tog karamellen af blusset, da den var 110 grader. Hæld saltkaramellen over tærtebunden, og stil den overdækket i køleskabet i en times tid, til karamellen er fast.
Chokoladeganache:
Hak chokoladen, og kom den i en skål, der kan tåle varme. Kog fløden op, og hæld den i skålen med chokoladen. Rør rundt, indtil chokoladen er smeltet, og cremen er ensartet. Hæld ganachen hen over karamellen, og drys lidt flagesalt på toppen. Lad chokoladelaget størkne på køl i ca. 2-3 timer – eller f.eks. natten over.