Coq au vin - lækker opskrift med grøntsager
Coq au vin er en original gryderet fra Frankrig, der forener mør kylling, skønne grøntsager og lækker rødvinssauce. I denne opskrift er der lidt flere grøntsager i, så den er ekstra mættende og lidt sundere.
Ingredienser
til 4 personer- 1 hane eller kylling
- 250 g champignoner
- 200 g skalotteløg
- 3 fed hvidløg
- 3 gulerødder
- 200 g knoldselleri
- 150 g bacon
- 7 dl rødvin
- evt. lidt vand
- 50 g smør
- 1⁄2 hønsebouillonterning
- 8 laurbærblade
- 1 spsk tørret timian
- 1 spsk peberkorn
Kartoffelmos
- 400 g knoldselleri
- 500 g kartofler
- 30 g smør
- 1 dl mælk
- salt
Partér hanen eller kyllingen, så du har to lår, to bryststykker og to vinger. Læg kødet til side, til det skal bruges.
Gør grøntsagerne klar på et nyt skærebræt. Rens champignon, og skær dem i halve eller kvarte. Pil skalotteløgene, og skær dem i kvarte. Pil hvidløgene, og knus dem med siden af en kniv. Skræl gulerødder og knoldselleri, og skær begge dele i grove tern. Stil grøntsagerne til side, til de skal bruges.
Steg baconen næsten sprød i en stor, tykbundet gryde. Kom champignon i gryden, og brun dem. Kom resten af grøntsagerne i gryden, når vandet fra champignonerne er fordampet. Svits grøntsagerne i et par minutter, og hæld dem så over i en tallerken, mens du bruner kyllingen.
Brun kyllingestykkerne i smørret ad to omgange, så kyllingen ikke risikerer at koge. Kom grøntsagerne tilbage i gryden, og hæld rødvinen henover. Hæld evt. lidt vand i, hvis kyllingen og grøntsagerne ikke er dækket helt.
Kom bouillon, laurbærlade, timian og peberkorn i gryden, rør det hele godt sammen, og læg låg på. Lad retten simre i 45-60 minutter, til kyllingen er mør. Fisk laurbærbladene fra inden servering.
Kartoffelmos:
Skræl knoldselleri og kartofler, og skær dem i mindre stykker. Kog dem i usaltet vand, til de er helt møre. Mos kartofler og selleri med smør, mælk og salt, til en grov mos, og servér den sammen med coq au vin.