Galette (med de 2 bedste slags fyld)
Super god opskrift på galette, som er en rigtig nem tærte med sprød bund og lækkert fyld. Du får mine 2 bedste varianter af fyld i opskriften, men du kan bruge lige det, du foretrækker.
Ingredienser
til 3 personerGalette dej
- 150 g hvedemel
- 75 g fuldkornsmel
- 1⁄2 tsk salt
- 100 g smør
- ca. 2 spsk vand
- evt. 1 æg (til pensling af dejen inden bagning)
Valgmulighed 1: Bacon, porre og kartofler
- 3 skiver bacon
- 1 kartoffel eller porre (du kan også bruge en blanding)
- 75 g creme fraiche (eller flødeost, mascarpone eller ricotta)
- salt
- peber
- lidt olie
Valgmulighed 2: Tomat og feta
- 1 tomat (lille)
- 1 rødløg (lille)
- 20 g spinat (eller tynde squashskiver)
- 75 g creme fraiche (eller flødeost, mascarpone eller ricotta)
- 25 g feta eller gedeost
- salt
- peber
- lidt olie
Start med dejen til galette tærten
Kom hvedemel, fuldkornsmel og salt op i en skål. Skær smørret i tern, og smuldr det ud i melet.
Tilsæt vand, og saml dejen. Er dejen meget tør og svær at samle, kan du tilsætte en smule mere vand, til den lige akkurat kan samles.
Tryk dejen let ud i en flad cirkel, pak den ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i ca. 20-30 minutter. Gør fyldet klar, imens dejen er i køleskabet.
Tag dejen ud af køleskabet, og rul det ud til en tynd cirkel (ca. 30-35 cm i diameter). Så er bunden klar til fyld.
Mulighed 1: Bacon, porre og kartoffel
Start med at forbage baconen ved 190 grader i ca. 12 minutter, til det er sprødt (du kan med fordel sætte baconen ind, imens du forvarmer ovnen).
Skrub kartoflen, og skær den i helt tynde skiver. Rens porren, og skær også denne i tynde skiver.
Smør creme fraiche (eller flødeost, mascarpone eller ricotta) ud på den udrullede tærtedej, men lad et par centimeter i kanten være fri.
Top med kartoffelskiver, porreskiver og bacon. Lad ikke ingredienserne overlappe alt for meget - så bliver bunden ikke sprød.
Krydr med salt og peber, og dryp lidt olivenolie over.
Mulighed 2: Tomat, spinat og feta
Skyl tomat, pil rødløg, og skær begge dele i tynde skiver. Fjern gerne nogle af kernerne fra tomaten.
Skyl spinaten, tør den, og hak det groft. Hvis du bruger squash, skal du skære den i tynde skiver.
Smør creme fraiche (eller flødeost, mascarpone eller ricotta) ud på tærtebunden, men lad et par centimeter være fri i kanten.
Fordel spinat, tomat og rødløg ovenpå.
Drys feta over, eller læg skiver af gedeost ovenpå, hvis du bruger det.
Krydr med salt og peber, og dryp lidt olivenolie over.
Bagning af galetten
Fold kanterne på galetten henover lidt af fyldet hele vejen rundt om. Pensl evt. kanterne med sammenpisket æg (det kan godt undlades, men det giver en mere gylden kant).
Bag galetten ved 190 grader i 25-30 minutter, til bunden er sprød og gylden.
Se også:
Sund tærtedej (kan også bruges til galette)
Kan man bruge butterdej?
Ja, det kan du sagtens, hvis du ikke har lyst til at lave tærtedejen selv. Det er også perfekt at bruge butterdej, hvis det skal gå lidt hurtigere, se f.eks. denne nemme tærte med butterdej.
Hvad betyder galette?
Galette er fransk og betyder egentlig 'flad kage' eller 'fladbrød', men refererer i dag til primært to forskellige retter. Den ene er tynde boghvedepandekager, og den anden er den slags flade tærte lavet uden tærteform som i denne opskrift.
Fakta om opskriften
Måltid: Hovedret, frokost eller madpakke
Oprindelse: Det franske køkken
Kan den fryses: Ja
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet: (tid til at lave dej og fyld)
Bagetid:
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for galette med bacon, porre og kartoffel
pr. person | hele galetten | |
---|---|---|
Kalorier | 627 kcal | 1882 kcal |
Kulhydrat | 57 g | 171 g |
Protein | 12 g | 36 g |
Fedt | 39 g | 117 g |
Næringsberegningen pr. person tager udgangspunkt i, at 1 galette rækker til 3 personer. Beregningen omfatter ikke æg til pensling.
Næringsindhold for galette med tomat og feta
pr. person | hele galetten | |
---|---|---|
Kalorier | 600 kcal | 1799 kcal |
Kulhydrat | 57 g | 172 g |
Protein | 11 g | 34 g |
Fedt | 36 g | 107 g |
Næringsindholdet pr. person tager udgangspunkt i, at 1 galette rækker til 3 personer. Æg til pensling er ikke med i næringsberegningen da det sagtens kan udelades.