Gammeldags ølkage
Virkelig nem opskrift på en god gammeldags ølkage, der både er dejlig svampet og har den helt rigtige smag.
Jeg har brugt en stor brødform på 3,3 liter i opskriften - se her hvis du vil bruge en mindre brødform eller en bradepande.
Ingredienser
til 1 form- 750 g brun farin
- 650 g hvedemel
- 1 spsk natron
- 1 spsk kanel
- 1 1⁄2 tsk stødt nellike
- 2 tsk kardemomme
- evt. 3⁄4 tsk stødt ingefær
- 5 dl hvidtøl eller ale (kan man bruge almindelig øl?)
Til servering
- koldt smør
Sådan laver du en god gammeldags ølkage
- Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål.
- Tilsæt hvidtøl, og rør dejen godt sammen.
- Smør en brødform (på ca. 3,3 liter), og hæld dejen i formen.
- Bag ølkagen ved 180 grader i ca. 1 time, til den er gennembagt. Tjek kagen halvvejs, og dæk den til med stanniol, hvis den er ved at blive for mørk.
- Lad kagen køle lidt af i formen, inden du vender den ud.
- Servér gerne ølkagen med koldt smør til.
Se også:
Krydderkage med ostecremeFlettet julebrødKanelstjerne-kage
Ofte stillede spørgsmål
Se svarene på nogle af de mest almindelige spørgsmål til farmors ølkage herunder:
Hvor mange personer er der til?
Der bliver ca. 30 skiver ud af kagen, så hvis man regner med 1 skive per person, er der til 30 personer.
Kan jeg bruge en mindre brødform eller en bradepande?
Ja, selvom ølkagen som udgangspunkt bages i en stor brødform, der kan rumme 3,3 liter, kan du sagtens bruge en mindre form. Klikker du på pilen over ingredienslisten, er det rigtig nemt at omregne opskriften til den størrelse brødform, du vil bruge.
Omregningerne svarer til disse størrelser:
- 0,6 = 2 liter brødform
- 0,5 = 1,75 liter brødform
- 0,4 = 1,4 liter brødform
Du kan også sagtens bage ølkagen i en stor bradepande i stedet for en brødform. Så skal du blot vælge omregningen 2,4, når du klikker på pilen over ingredienslisten.
Kan jeg bruge almindelig øl?
Ja, man kan godt bruge f.eks. en helt almindelig Pilsner eller Classic i kagen, men så får den en mindre sød smag.
Kan man bruge bagepulver i stedet for natron?
Du kan godt erstatte natron med bagepulver, men så skal du i stedet for 1 spsk bruge 1,5 spsk til 1 kage. Vær opmærksom, hvis du bruger brunt bagepulver, for der er bagepulveret nemlig blandet sammen med krydderier, og det vil derfor være nødvendigt at justere på mængden af krydderier i opskriften.
Hvordan opbevarer man bedst ølkagen?
Pak kagen godt ind i husholdningsfilm eller kom den i en plastikpose, og opbevar den ved stuetemperatur. Opbevaret på denne måde er kagens holdbarhed ca. 3-4 dage.
Kan man fryse den?
Det kan man sagtens, og hvis du skærer kagen i skiver, inden du fryser den ned, er det nemt at tage præcis de skiver op, du skal bruge.
Ølkagens oprindelse
Ølkagen er opfundet af Kirsten Hüttemeier, og opskriften blev publiceret første gang i hendes kogebog 'Bag selv', der blev udgivet under 2. verdenskrig i 1943. Dengang var både smør og æg rationerede og svære at få fat på, og ølkagen blev super populær, for den indeholder ingen af delene og er derudover både billig og nem at bage.
Fakta om opskriften
Måltid: Kage
Oprindelse: Det danske køkken
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet:
Bagetid:
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for gammeldags ølkage
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 185 kcal | 5536 kcal |
Kulhydrat | 41 g | 1233 g |
Protein | 3 g | 77 g |
Fedt | 0 g | 11 g |
Næringsberegningen omfatter kun selve ølkagen - ikke smør til servering.