Gammeldags oksekødssuppe
En god gammeldags oksekødssuppe går man aldrig galt i byen med. Denne her er kogt på kraftben og et dejligt stykke oksebov. Projektet tager nogle timer, men er det hele værd i sidste ende, når man sidder med en skål dampende varm suppe foran sig.
Ingredienser
til 4 personer- 1,2 kg oksebov
- 1 kg kraftben
- 3 l vand
- 2 gulerødder
- 2 persillerødder
- 1⁄2 knoldselleri
- 2 spsk salt
- 3 porrer (toppe)
- 1 bdt persille (med stilk)
- 1 spsk peberkorn
- 2 laurbærblade
- salt
- peber
Fyld
- 2 gulerødder
- 2 persillerødder
- 1⁄2 knoldselleri
- 1 porre (den hvide del)
- kød (fra suppen)
- kødboller
- melbolle
Skyl kød og ben, og kom det op i en stor suppegryde. Pak kød og ben tæt, og hæld vandet over kødet. Kød og ben skal være dækket af vand. Bring det langsomt i kog.
Imens kødet bringes i kog, gøres grøntsagerne i stand. Skræl dem, og skær dem ud i grove stykker. Skum af for urenheder, når kødet koger sagte. Tilsæt salt, og skum endnu engang. Kom herefter grøntsager, persille, laurbærblade og peberkorn i gryden.
Lad det stå og simre ved svag varme. Det må endelig ikke koge for voldsomt, da det vil resultere i en uren suppe. Skum suppen godt et par gange i timen, og tjek efter 2½ time, om kødet er mørt og skal tages op. Lad resten af suppen stå og simre i 1½-2 timer yderligere, og skum igen et par gange i timen.
Tag benene og de groveste grøntsagsstykker op, og si suppen gennem en fintmasket sigte. For at klare suppen helt, kan du si den endnu engang gennem en sigte foret med et rent viskestykke.
Kom suppen tilbage i gryden, og kog den en halv time yderligere uden låg, så du ender med en god kraftig suppe. Skum suppen af for fedt, og smag den til med salt og peber.
Skræl og rens imens grøntsagerne til suppefyldet. Skær dem i helt fine tern, kom dem i suppen, og kog cirka ti minutter, til grøntsagerne er møre. Riv eller skær evt. kødet i mindre stykker, og kom det i suppen. Kødet kan også gemmes og bruges til en anden ret dagen efter. Skru ned for varmen, og kom også kød- og melboller i. Varm bollerne godt igennem, og sørg for, at suppen ikke kommer op at koge, efter de er kommet i, da de så vil koge helt ud.
OBS: giver cirka 1/2 liter færdig suppe pr. person.