Gode grovboller med nødder
Suverænt gode grovboller med en herlig smag fra valnødder og mandler, der også tilføjer et skønt knasende element. De er super nemme at bikse sammen, og man kan næsten ikke vente med at sætte tænderne i dem.
Ingredienser
til 24 stk- 125 g valnødder
- 100 g mandler
- 4 dl vand
- 3 dl mælk
- 50 g gær
- 3 1⁄2 dl fuldkornshvedemel
- ca. 11 1⁄2 dl hvedemel
- 2 tsk salt
- 2 spsk olivenolie
- 1 æg (til pensling)
Hak valnødder og mandler groft. Kom dem i en gryde sammen med vandet. Lad det koge op og småboble i et par minutter, og sæt så gryden til side. Hæld mælken i, og lad blandingen stå og trække i ca. 15 minutter, eller til den er lillefingervarm.
Rør gæren ud i den lunkne blanding. Tilsæt fuldkornshvedemel, hvedemel og salt. Ælt godt, og ælt slutteligt olivenolien i dejen.
Lad dejen hæve i 30 minutter. Del den derefter i det ønskede antal boller, og tril dem til helt runde kugler. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og dæk dem til med et rent viskestykke.
Lad bollerne efterhæve i 30 minutter.
Pensl med sammenpisket æg, og bag dem i ca. 12 minutter ved 225 grader.